Regionalne produkty pochodzenia zwierzęcego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | BBL/TL-SM>REGPRO |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Regionalne produkty pochodzenia zwierzęcego |
Jednostka: | INSTYTUT HODOWLI ZWIERZĄT |
Grupy: |
|
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Kierunek: | Biologia |
Poziom studiów: | II stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywny |
Skrócony opis: |
Produkcja regionalnych i tradycyjnych produktów żywnościowych i jej znaczenie dla Polski i Europy. |
Pełny opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie z podstawowymi pojęciami i regulacjami prawnymi związanymi z produkcją żywności tradycyjnej i regionalnej oraz zasadami ich rejestracji, pakowania, znakowania i dystrybucji. Dodatkowym celem jest wskazanie na znaczenie lokalnych ras zwierząt w produkcji regionalnych i tradycyjnych produktów żywnościowych. |
Literatura: |
1. Litwińczuk Z. (red.).: Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych. Wyd. UP Lublin, 2011. 2. Gulbicka B.: Żywność tradycyjna i regionalna w Polsce. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa 2014 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Student zna podstawowe akty prawne dotyczące wytwarzania produktów regionalnych w Polsce i w Europie (BZ_W05) Student posiada wiedzę o regionalnych produktach pochodzenia zwierzęcego Polski i Świata (BZ_W07) Student posiada wiedzę dotyczącą bezpieczeństwa procesów wytwarzania produktów regionalnych na każdym etapie (BZ_W17) Umiejętności Student potrafi wskazać zagrożenia na poszczególnych etapach wytwarzania produktów regionalnych (BZ_W06) Kompetencje społeczne Student ma świadomość skutków nieprawidłowego procesu wytwarzania żywności regionalnej (BZ_K06) Student ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za wytworzenie produktów o wysokiej jakości (BZ_K07) |
Metody i kryteria oceniania: |
Studentów posiadających pozytywną ocenę z ćwiczeń obowiązuje zaliczenie wykładów w formie testu. Wniosek rejestracyjny dla wybranego regionalnego produktu żywnościowego w formie raportu na koniec semestru, bieżąca ocena na podstawie aktywności na ćwiczeniach. Obecność na zajęciach jest obowiązkowa, student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwiona nieobecność. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-01-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR ĆWL
CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Czyż | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Czyż, Anna Wyrostek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-01-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Anna Wyrostek | |
Prowadzący grup: | Anna Wyrostek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.