Zagrożenia w produkcji żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | BBŻ-SI>ZAGPRODŻYW |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Zagrożenia w produkcji żywności |
Jednostka: | INSTYTUT HODOWLI ZWIERZĄT |
Grupy: |
Przedmioty 6 sem. - bezpieczeństwo żywności, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Bezpieczeństwo żywności |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Skrócony opis: |
Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności, zagrożenia w produkcji zywności, systemy produkcji mięsa, mleka, jak, ryb i produktów pszczelich. |
Pełny opis: |
Produkcja zwierzęca w kontekście bezpieczeństwa żywnośći, wpływ chorób zwierząt na bezpieczeństwo produktu, przechowywanie produktów pochodzenia zwierzęcego a ich jakość organoleptyczna i cechy fizykochemiczne, dokumentacja sanitarno-weterynaryjna w produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego, zanieczyszczenia żywności pochodzące ze środowiska lub procesów przetwórczych i ich wpływ na zdrowie konsumenta. |
Literatura: |
Adamczyk W., Ekologiczne problemy jakości wyrobów, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ AE w Krakowie, Kraków 2009. Kijowski J., Sikora T., Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Integracja i informatyzacja systemów, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa 2003. Skrabka-Błotnicka T., Masłowski B., Bezpieczeństwo żywności, Wydawnictwo UE, Wrocław 2010. Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywnośći. Praca zbiorowa, Wydawnictwo PWN, 2017 |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student: w zakresie wiedzy: Student posiada wiedzę z zakresu surowców pochodzenia zwierzęcego oraz procesów ich produkcji/Egzamin przedmiotowy, pytania problemowe/BZ_P6S_WG04, Student posiada wiedzę z zakresu produkcji surowców pochodzenia zwierzęcego i wpływu człowieka na ich bezpieczeństwo/Egzamin przedmiotowy, pytania problemowe/BZ_P6S_WG05, Student ma wiedzę z zakresu bezpieczeństwa procesów wytwarzania żywności pochodzenia zwierzęcego na wszystkich jej etapach. /Egzamin przedmiotowy, pytania problemowe/BZ_P6S_WG11; w zakresie umięjętności: Student analizuje procesy zachodzące podczas wytwarzania surowców pochodzenia zwierzęcego pod kątem ich bezpieczeństwa. /Praca projektowa/BZ_P6S_UW04, Student analizuje zagrożenia w produkcji surowców pochodzenia zwierzęcego oraz posiada umiejętność rozwiązywania problemów i eliminowania zaistniałych zagrożeń. /Praca projektowa/BZ_P6S_UW05, Student ocenia stan środowiska oraz zdrowia zwierząt pod kątem bezpieczeństwa żywności. /Praca projektowa/BZ_P6S_UW09; w zakresie kompetencji społecznych: Student potrafi analizować oraz krytycznie oceniać procesy produkcji surowców pochodzenia zwierzęcego pod kątem zapewnienia ich bezpieczeństwa. /Praca projektowa/BZ_P6S_KK01, Student ma świadomość ryzyka i ocenia skutki działalności w zakresie produkcji surowców pochodzenia zwierzęcego i bezpieczeństwa żywności. /Praca projektowa/BZ_P6S_KK04, |
Metody i kryteria oceniania: |
Podstawą zaliczenia przedmiotu jest zaliczenie ćwiczeń. Wiedza zostanie zweryfikowana na wykładach, na podstawie sprawdzianu składającego się z 5 pytań problemowych. Aby uzyskać zaliczenie student musi prawidłowo odpowiedzieć, na co najmniej 3 pytania. Osoby, które nie uzyskały zaliczenia w pierwszym terminie, będą przystępowały do drugiego terminu w tej samej formie. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-03-01 - 2020-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | DAMIAN KNECHT | |
Prowadzący grup: | MACIEJ ADAMSKI, KATARZYNA CZYŻ, WOJCIECH DOBICKI, ANNA JANKOWSKA-MĄKOSA, DAMIAN KNECHT, PAWEŁ MIGDAŁ, PRZEMYSŁAW POKORNY, ARTUR RYBARCZYK, EDYTA WOJTAS, ANDRZEJ ZACHWIEJA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-03-01 - 2021-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | DAMIAN KNECHT, ARTUR RYBARCZYK | |
Prowadzący grup: | MACIEJ ADAMSKI, PAULINA CHOLEWIŃSKA, WOJCIECH DOBICKI, ANNA JANKOWSKA-MĄKOSA, DAMIAN KNECHT, PAWEŁ MIGDAŁ, PRZEMYSŁAW POKORNY, ARTUR RYBARCZYK, ANDRZEJ ZACHWIEJA, ANNA ZIELAK-STECIWKO | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-03-01 - 2022-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | DAMIAN KNECHT, ARTUR RYBARCZYK | |
Prowadzący grup: | MACIEJ ADAMSKI, KATARZYNA CZYŻ, WOJCIECH DOBICKI, PAWEŁ MIGDAŁ, RYSZARD POLECHOŃSKI, ARTUR RYBARCZYK, ANNA ZIELAK-STECIWKO | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.