Technologia surowców roślinnych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | BBŻ-SI>TECSR |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Technologia surowców roślinnych |
Jednostka: | KATEDRA TECHNOLOGII OWOCÓW, WARZYW I NUTRACEUTYKÓW ROŚLINNYCH |
Grupy: |
Przedmioty 5 sem. - bezpieczeństwo żywności, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
4.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Bezpieczeństwo żywności |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi technologiami wykorzystywanymi w przetwórstwie roślinnym, wymaganiami jakościowymi produktów, linii produkcyjnych, podstawowych procesów i urządzeń charakterystycznych dla określonych produktów |
Pełny opis: |
Skład chemiczny owoców, warzyw i zbóż. Wymagania technologiczne dla surowców do przetwórstwa. Charakterystyka i przydatność surowca do produkcji konserw i przetworów z owoców i warzyw. Przebieg procesu technologicznego produkcji konserw i przetworów owocowych i warzywnych. Metody i urządzenia do utrwalania konserw i przetworów z owoców i warzyw. Ocena jakości i przechowywanie konserw i przetworów z owoców i warzyw. Charakterystyka składników owoców, warzyw i zbóż: węglowodany, związki pektynowe, białka. Przemiany składników podczas przetwarzania owoców, warzyw i zbóż: czynniki wywołujące przemiany. Zagrożenia występujące w trakcie przetwarzania owoców, warzyw i zbóż. Charakterystyka buraka cukrowego:: technologia przerobu buraka cukrowego:: charakterystyka ziemniaka:: technologia produkcji mączki ziemniaczanej, modyfikatów skrobiowych:: technologia produkcji przetworów ziemniaczanych:: technologia produkcji czekolady. Charakterystyka głównych surowców tłuszczowych oraz otrzymywanych tłuszczów roślinnych:: metody wydobywania i rafinacji tłuszczów |
Literatura: |
Obowiązkowa: 1.Zadernowski R., Oszmiański J., Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw, Wyd. ART Olsztyn 1994. 2. Jarczyk A., Płocharski W., Technologia produktów owocowych i warzywnych. Tom I i II. WSE-H, Skierniewice, 2010. 3. Cukrownictwo. Red. Dobrzycki J., WNT Warszawa, 1988. 4. Singh J. and Kaur L. Advances in Potato Chemistry and Technology., Elselvier, 2016 5. Lisińska G., Leszczyński W., Golachowski A., Regiec P., Pęksa A., Kita A., Ćwiczenia z technologii przetwórstwa węglowodanów. Wyd. AR we Wrocławiu, Wrocław 2002. 6. Jankowski S. Surowce mączne i kaszowe. WNT, Warszawa, 1988 7.Jankowski S. Zarys technologii młynarstwa i kaszarstwa. WNT, Warszawa, 1981 8.Praca zbiorowa pod red. Z. Ambroziaka.: Piekarstwo i ciastkarstwo. WNT, Warszawa, 1988 9.Praca zbiorowa pod red. T. Jakubczyka i T. Habera.: Analiza zbóż i przetworów zbożowych. Skrypt SGGW-AR, Warszawa, 1983 10.W. Obuchowski, Technologia przemysłowej produkcji makaronów. WAR Poznań 1997 Uzupełniająca: 1. Jarczyk A., Berdowski J., B., Przetwórstwo owoców i warzyw. Tom I i II. WSiP 1997,1999:: 2.Kączkowski J. Biochemia roślin. Tom I i II. Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa 3.Przegląd Zbożowo-Młynarski 4.Przegląd piekarski i cukierniczy 5.L. Popper, W. Schafer, W. Freund, Future of flour, Agrimedia 2006. 6.Gupta M., Practical guide to vegetable oil processing. Academic Press and AOCS Press 2017 7. Talbot G., Science and Technology of enrobed and filled chocolate, confectionery and bakery products. Woodhead Publishing, 2009. 8.Hui Y.H., Bakery Products Science and technology, Blackwell Publishing 2006 |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student: w zakresie wiedzy: Zna procesy zachodzące w cyklu życia produktu, urządzeń, obiektów i systemów związanych z produkcją żywności szczególnie pod kątem zapewnienia jej bezpieczeństwa/Kolokwium/Egzamin/BZ_P6S_WG09, Wykazuje zaawansowaną znajomość technologicznych procesów przetwarzania surowców oraz wytwarzania żywności/Kolokwium/Egzamin/BZ_P6S_WG10, Ma zaawansowaną wiedzę z zakresu bezpieczeństwa procesów wytwarzania żywności na wszystkich jej etapach/Kolokwium/Egzamin/BZ_P6S_WG11; w zakresie umięjętności: Analizuje procesy fizyko-chemiczne i biologiczne zachodzące podczas wytwarzania surowców i żywności pod kątem ich bezpieczeństwa/Kolokwium/Sprawozdanie/BZ_P6S_UW04 Analizuje zagrożenia w produkcji surowców i żywności oraz posiada umiejętność rozwiązywania problemów i eliminowania zaistniałych zagrożeń /Kolokwium/Sprawozdanie/BZ_P6S_UW05, Stosuje metody i potrafi właściwie interpretować uzyskane wyniki analizy i oceny żywności/Kolokwium/Sprawozdanie/BZ_P6S_UW08; w zakresie kompetencji społecznych: Potrafi analizować oraz krytycznie oceniać istniejące rozwiązania techniczne i optymalizować procesy produkcji surowców pod kątem zapewnienia ich bezpieczeństwa/Kolokwium/Sprawozdanie/Egzamin/BZ_P6S_KK01, Docenia poznawcze wartości wiedzy, zwłaszcza w rozwiązywaniu procesów technologicznych/Kolokwium/Sprawozdanie/Egzamin/BZ_P6S_KK02, Prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z oceną bezpieczeństwa żywności, ma świadomość odpowiedzialności za skutki nieprawidłowo prowadzonej technologii wytwarzania żywności/Kolokwium/Sprawozdanie/Egzamin/BZ_P6S_KK03 |
Metody i kryteria oceniania: |
Każdy z bloków ocieniany oddzielnie. Ocena końcowa jest średnią z nich. Ocena z ćwiczeń 50%, ocena z wykładu 50 % |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-03 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ĆW
ĆW
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | JOANNA KOLNIAK-OSTEK | |
Prowadzący grup: | HANNA BORUCZKOWSKA, WIOLETTA DROŻDŻ, AGNIESZKA KITA, JOANNA KOLNIAK-OSTEK, AGNIESZKA NEMŚ, RADOSŁAW SPYCHAJ, AGATA WOJCIECHOWICZ-BUDZISZ | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-01-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | HANNA BORUCZKOWSKA, AGNIESZKA KITA, JOANNA KOLNIAK-OSTEK, RADOSŁAW SPYCHAJ, MARTA WASZKIEWICZ | |
Prowadzący grup: | HANNA BORUCZKOWSKA, AGNIESZKA KITA, JOANNA KOLNIAK-OSTEK, ANNA PĘKSA, DOMINIKA PRZYBYLSKA, ALEKSANDRA SMOROWSKA, RADOSŁAW SPYCHAJ | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-28 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | JOANNA KOLNIAK-OSTEK | |
Prowadzący grup: | HANNA BORUCZKOWSKA, WIOLETTA DROŻDŻ, AGNIESZKA KITA, JOANNA KOLNIAK-OSTEK, ANNA PĘKSA, DOMINIKA PRZYBYLSKA, RADOSŁAW SPYCHAJ | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.