Profilaktyka weterynaryjna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | BBŻ-SI>PROFWET |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Profilaktyka weterynaryjna |
Jednostka: | KATEDRA HIGIENY ŚRODOWISKA I DOBROSTANU ZWIERZĄT |
Grupy: |
Przedmioty 6 sem. - bezpieczeństwo żywności, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
4.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Bezpieczeństwo żywności |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Skrócony opis: |
Tematyka przedmiotu dotyczy podstawowych zagadnień związanych z ochroną zdrowia zwierząt i bezpieczeństwem surowców pochodzenia zwierzęcego. Omówione zostaną przyczyny chorób zwierząt - wewnątrz i zewnątrzpochodne oraz czynniki fizyczne, chemiczne i biologiczne. Podstawy epidemiologii oraz zwalczania chorób zakaźnych, niezakaźnych i odzwierzęcych. Wpływ zdrowia zwierząt na jakość i bezpieczeństwo surowców pochodzenia zwierzęcego:: zagrożenia czynnikami biologicznymi człowieka na etapie produkcji pierwotnej. Ocena obciążenia mikrobiologicznego w przemyśle i gatronomii (rapid testy). Zajęcia praktyczne dotyczą oceny zdrowia zwierząt na podstawie badania klinicznego. |
Pełny opis: |
Zagadnienia dotyczące przyczyn chorób zwierząt. Epizootyczne uwarunkowania chorób zakaźnych zwierząt oraz zasady zwalczania chorób zakaźnych. Przyczyny, objawy i zapobieganie ważniejszym chorobom zwierząt gospodarskich. Elementy profilaktyki swoistej i nieswoistej. Pierwsza pomoc przedlekarska w nagłych przypadkach. Ocena stanu zdrowia zwierząt na podstawie badania klinicznego. Zasady monitorowania i zwalczania wybranych chorób zwierząt. Wpływ postępowania przedubojowego na jakość mięsa. |
Literatura: |
Literatura podstawowa: Gliński Z., Buczek J.: Kompendium chorób odzwierzęcych. Wyd. AR w Lublinie, 1999. Winiarczyk S., Grądzki Z.: Choroby zakaźne zwierząt domowych z elementami zoonoz. Wyd. PIW w Puławach, 2000. Praca zbiorowa pod red. Gliński Z., Kostro K.: Choroby zakaźne zwierząt z zarysem epidemiologii weterynaryjnej i zoonoz. PWRiL Warszawa, 2003. Pejsak Z.: Ochrona zdrowia świń. PWR, Poznań, 2007. Bednarski M.: Choroby bydła: podstawy diagnostyki i terapii. Apra - Wetpress, 2015. Literatura uzupełniająca: Rokicki E., Kolbuszewski T.: Wybrane zagadnienia z medycyny weterynaryjnej. Fundacja Rozwój SGGW, Warszawa 1997. Saba L., Nowakowicz-Dębek B., Bis-Wencel H.: Ochrona zdrowia zwierząt. Wyd. AR w Lublinie, 2000. Czasopisma naukowe: Veterinary rocord, Journal of Dairy Science, Medycyna weterynaryjna, Życie weterynaryjne, etc. |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student: w zakresie wiedzy: Student ma ogólną wiedzę z zakresu epidemiologii, zwalczania i profilaktyki chorób zakaźnych i niezakaźnych/test/BZ_P6S_WG01, BZ_P6S_WG06 Ocenia ryzyko występowania i patogenezę chorób odzwierzęcych (zwłaszcza przenoszonych drogą okarmową)/test/BZ_P6S_WG01,BZ_P6S_WG09, Student zna działania z zakresu prewencji weterynaryjnej, diagnostyki oraz działań dotyczących chorób podlegających obowiązkowi zwalczania i zgłaszania/test/BZ_P6S_WG09,BZ_P6S_WG11 ; w zakresie umięjętności: Wskazuje kluczowe elementy profilaktyki w stadach zwierząt gospodarskich/test/BZ_P6S _UW05 Potrafi dokonać oceny stanu zdrowia zwierząt mających wpływ na bezpieczeństwo produktów żywnościowych/test/BZ_P6S_UW09 , Potrafi ocenić ryzyko zagrożenia czynnikami biologicznymi w zakładach przetwórstwa produktów zwierzęcych/test/BZ_P6S _UW05, BZ_P6S_UW06; w zakresie kompetencji społecznych: Posiada świadomość znaczenia społecznej zawodowej i etycznej odpowiedzialności za kształtowanie produkcji bezpiecznej żywności o wysokiej jakości /test + konwersatorium/BZ_P6S_KR07, Ma świadomość ryzyka i ocenia skutki działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i bezpieczeństwa żywności/test + konwersatorium/BZ_P6S_KK04 , Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy z uwzględnieniem aspektów zdrowia zwierząt /test + konwersatorium/BZ_P6S_KO06 |
Metody i kryteria oceniania: |
Test zaliczeniowy na podstawie materiału z wykładów i ćwiczeń na zakończenie kursu. Test obejmuje w 50% materiał wykładowy, a w 50% ćwiczeniowy. Udzielenie 60% odpowiedzi poprawnych oznacza zaliczenie. Czas trwania 60 min. Jeśli kolokwium (test) nie zostanie zliczone w pierwszym terminie student ma prawo ponownie go zdawać ustnie lub pisemnie w terminach poprawkowych. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-03 |
![]() |
Typ zajęć: | (brak danych) | |
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-03-01 - 2020-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ROBERT KUPCZYŃSKI | |
Prowadzący grup: | MARIUSZ KORCZYŃSKI, ROBERT KUPCZYŃSKI | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-03-01 - 2021-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-03-01 - 2022-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ALICJA KOWALCZYK, ROBERT KUPCZYŃSKI | |
Prowadzący grup: | ALICJA KOWALCZYK, ROBERT KUPCZYŃSKI | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.