Praktyka zawodowa 6 tyg
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | BBŻ-SI>PRAZAW2 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Praktyka zawodowa 6 tyg |
Jednostka: | KATEDRA HIGIENY ŚRODOWISKA I DOBROSTANU ZWIERZĄT |
Grupy: |
Przedmioty 6 sem. - bezpieczeństwo żywności, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
5.00
LUB
9.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Bezpieczeństwo żywności |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Skrócony opis: |
W ramach praktyki studenci powinni zapoznać się z wybranymi zagadnieniami (min. 4) odnoszącymi się do profilu działalności instytucji, podanymi w szczegółowym programie praktyk (szczegółowa tematyka ćwiczeń). |
Pełny opis: |
W ramach praktyki studenci powinni zapoznać się z wybranymi zagadnieniami (min. 4) odnoszącymi się do profilu działalności instytucji, podanymi w szczegółowym programie praktyk (szczegółowa tematyka ćwiczeń). W trakcie trwania praktyk studenci zobowiązani są do czynnego włączenia się do prac pomocniczych - w zakresie ustalonym przez kierownika instytucji lub osobę do tego celu wyznaczoną. |
Literatura: |
1. Kołożyn-Krajewska D. (red) Higiena produkcji żywności, Wyd. SGGW, Warszawa 2007 2. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., Zarządzanie bezpieczeństwem żywności, Wyd. C.H.Beck, 2010 3. Gawęcka J., Jędryka T.: Analiza sensoryczna. Wybrane metody i przykłady zastosowań. Wyd. Akademii Ekonomicznej, Poznań 2001 4. Tajner-Czopek A., Kita A., Analilza żywności - jakość produktów spożywczych, Wyd UPWr, Wrocław 2005 |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student: w zakresie wiedzy: Student potrafi wykazać się znajomością technologii produkcji i przetwarzania surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego /Egzamin ustny, sprawozdanie z praktyk/BZ_P6S_WG09, Student potrafi wykazać się wiedzą o technologicznych procesach wytwarzania żywności /Egzamin ustny, sprawozdanie z praktyk/BZ_P6S_WG10, Student potrafi wykazać się wiedzą z zakresu bezpieczeństwa procesów wytwarzania żywności na wszystkich etapach /Egzamin ustny, sprawozdanie z praktyk/BZ_P6S_WG11; w zakresie umięjętności: Student potrafi analizować procesy fizyko-chemiczne i bologiczne zachodzące podczas wytwarzania surowców i żywności /Egzamin ustny, sprawozdanie z praktyk/BZ_P6S_UW04, Student potrafi analizować zagrożenia i wskazywać krytyczne punkty kontrolne na poszczególnych etapach wytwarzania żywności /Egzamin ustny, sprawozdanie z praktyk/BZ_P6S_UW05, Student potrafi opracować założenia produkcyjne pod kątem jakości i bezpieczeństwa pozyskiwanych surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego /Egzamin ustny, sprawozdanie z praktyk/BZ_P6S_UW06; w zakresie kompetencji społecznych: Student potrafi pracować w grupie, przyjmując w niej różne role zwłaszcza przy rozwiązywaniu procesów technologicznych /Egzamin ustny, sprawozdanie z praktyk/BZ_P6S_KK02, Student potrafi identyfikować i rozstrzygać dylematy związane z oceną bezpieczeństwa żywności /Egzamin ustny, sprawozdanie z praktyk/BZ_P6S_KK03, Student ma świadomość odpowiedzialności za skutki nieprawidłowo prowadzonej technologii wytwarzania żywności /Egzamin ustny, sprawozdanie z praktyk/BZ_P6S_KK03 |
Metody i kryteria oceniania: |
Student musi zrealizować praktykę z zakresu produkcji przemysłowej i laboratorium w wymiarze 150h, w tym minimum 75h praktyki przemysłowej. Zaliczenie praktyk obywa się na podstawie przedłożonego dzienniczka praktyk z potwierdzonym odbyciem praktyki w danym zakładzie lub laboratorium oraz przygotowanego sprawozdania. Wiedza (W1-W3), umiejętności (U1-U3) oraz kompetencje (K1-K3) sprawdzane są w trakcie egzaminu (zaliczenie ustne w formie konwersacji trwającej około 10 minut). Podczas rozmowy sprawdzana jest podstawowa wiedza z zakresu produkcji przemysłowej i laboratorium oraz wiedzy na temat czynności opisanych w dzienniczku (od 3 do 5 pytań otwartych). Zaliczenie na ocenę dostateczną uzyskiwane jest przy poziomie wiedzy 60%. Student odpowiada na pytania problemowe związane z odbytymi praktykami. W dzienniczku praktyk znajdują się: raport dzienny, raport tygodniowy, data, godziny odbywania praktyk oraz podpis osoby zarządzającej podmiotem przyjmującym studenta na praktykę. Na uzyskanie oceny pozytywnej student powinien zawrzeć w dzienniczku informacje na temat zakładu pracy lub laboratorium, wykonywanych prac w czasie praktyki, obserwacji własnych oraz podstawowe informacje na temat produkcji przemysłowej i laboratorium. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2017-02-20 - 2017-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Praktyka zawodowa, 150 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Praktyka zawodowa - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2018-02-19 - 2018-06-14 |
![]() |
Typ zajęć: |
Praktyka zawodowa, 150 godzin
|
|
Koordynatorzy: | SEBASTIAN OPALIŃSKI | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Praktyka zawodowa - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2019-02-20 - 2019-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Praktyka zawodowa, 150 godzin
|
|
Koordynatorzy: | SEBASTIAN OPALIŃSKI | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Praktyka zawodowa - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-03-01 - 2020-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Praktyka zawodowa, 150 godzin
|
|
Koordynatorzy: | SEBASTIAN OPALIŃSKI | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Praktyka zawodowa - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-03-01 - 2021-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Praktyka zawodowa, 240 godzin
|
|
Koordynatorzy: | MONIKA KOWALSKA-GÓRALSKA | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Praktyka zawodowa - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-03-01 - 2022-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Praktyka zawodowa, 240 godzin
|
|
Koordynatorzy: | MONIKA KOWALSKA-GÓRALSKA | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Praktyka zawodowa - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.