Podstawy żywności ekologicznej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | BBŻ-SI>PODŻYWEKO |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy żywności ekologicznej |
Jednostka: | INSTYTUT AGROEKOLOGII I PRODUKCJI ROŚLINNEJ |
Grupy: |
Przedmioty 6 sem. - bezpieczeństwo żywności, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Bezpieczeństwo żywności |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywny |
Skrócony opis: |
Projektowanie procesów technologicznych w kontekście bezpieczeństwa żywności; wskazanie i (lub) możliwość właściwego dobru oraz zastosowanie odpowiedniego systemu, technologii lub sposobu w uprawie ekologicznej roślin w celu uzyskania wysokiego plonu o wysokich parametrach ilościowych i jakościowych. Oddziaływanie czynników środowiskowych i ekonomicznych w tworzeniu procesu technologicznego w rolnictwie ekologicznym. Zakres i możliwości zmian elementów agrotechniki w procesie upraw ekologicznych w odniesieniu do nowoczesnych technologii a wynik ekonomiczny i jakość surowca przemysłowego. Rolnictwo ekologiczne, konwencjonalne, integrowana produkcja i zrównoważony rozwój w nowoczesnych technologiach uprawy roślin polowych. |
Pełny opis: |
System produkcji roślinnej ekologicznej na tle innych systemów. Wpływ czynników środowiskowych i agrotechnicznych na uzyskiwany plon i jego jakość. Dobór roślin do uprawy ekologicznej, konwencjonalnej, intensywnej. Uprawa na terenach zdegradowanych i około przemysłowych. Uwarunkowania ekonomiczne w tworzeniu kalkulacji upraw roślin polowych w systemie ekologicznym. Ocena przydatności i możliwości wykorzystywania dostępnych programów i baz danych oraz technik komputerowych do optymalizacji procesów technologicznych upraw roślin polowych w różnych systemach. Regulacje prawne i inne związane z bezpieczeństwem żywności oraz produkcją rolniczą, m.in., Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej, Zalecenia Ochrony Roślin, Dyrektywa Azotanowa i in. |
Literatura: |
1. JUNG PIB. 2012. Techniki i technologie stosowane w produkcji roślinnej a środowisko przyrodnicze. W: Kształtowanie środowiska rolniczego Polski oraz zrównoważony rozwój produkcji rolniczej. Studia i Raporty JUNG - PIB. Puławy, z. 28(2). 2. Grzebisz W., 2011: Technologia nawożenia roślin uprawnych - fizjologia plonowania. T.1. Oleiste, okopowe i strączkowe. PWRiL. Poznań. 3. Wójcicki Z. 2013. Projektowanie nowych technologii produkcji roślinnej Problemy Inżynierii Rolniczej (Problems of Agricultural Engineering), (X-XII): z. 4 (82) s. 33-46. 4. Brodzińska K. 2014. Rolnictwo ekologiczne - tendencje i kierunki zmian Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego tom 14 (XXIX), zeszyt 3. 5. Kwasek M. red. 2015. Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym. Analiza bezpieczeństwa żywnościowego Polski. Program wieloletni 2015-2019. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB Warszawa. 11-130. 6. Rudy M. 2016. Polityka wyżywienia ludności. Wyd. Uniwersytetu Rzeszowskiego, 9-216. 7. http:/www.ior.poznan.pl/baza/zalecenia_ochrony_roslin.html, http:/isap.sejm.gov.pl/SearchServlet 8. http:/www.kp.org.pl/pdf/poradniki/kdpr/ |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student: w zakresie wiedzy: Student potrafi łączyć i wykorzystać zdobytą wiedzę z informatyki, ekonomii, biologii i uprawy roślin - posiada teoretyczną i praktyczną wiedzę dotyczącą wykorzystania funkcji programów komputerowych do konstruowania łańcuchów zależności w obliczeniach związanych z projektowaniem/Zaliczenie treści wykładów na podstawie przeprowadzonego kolokwium zaliczeniowego/BZ_P6S_WG04, Posiada teoretyczną i praktyczną wiedzę dotyczącą agrotechniki wybranych grup roślin w systemie upraw ekologicznych i możliwości uzyskania plonów o wysokiej jakości oraz zna ich wpływ na środowisko/Zaliczenie pracy projektowej/BZ_P6S_WG06, ; w zakresie umięjętności: Student potrafi pozyskiwać informacje i wykorzystać zdobytą wiedzę w projektowaniu, modernizowaniu lub dostosowywaniu całego procesu technologicznego uprawy wybranej rośliny w systemie ekologicznym i ściśle określonych warunkach środowiskowych z uwzględnieniem celu, zagrożeń i efektywności uprawy (uzyskania plonu o określonej jakości) oraz ponoszonych nakładów finansowych/Zaliczenie pracy projektowej/BZ_P6S_UW02, Potrafi wykorzystać dostępne programy i techniki komputerowe do projektowania w rolnictwie/Zaliczenie pracy projektowej/BZ_P6S_UW03, Umie konstruować i interpretować efekty kalkulacji ekonomicznych i wyniki oraz formułować poprawne wnioski/Zaliczenie pracy projektowej/BZ_P6S_UW06; w zakresie kompetencji społecznych: Rozumie potrzebę dokształcania się i podnoszenia kompetencji zawodowych i społecznych w zakresie problematyki związanej z bezpieczeństwem środowiska/Ocena pracy indywidualnej/BZ_P6S_KK01, Jest odpowiedzialny za pracę własną i zespołową, potrafi współpracować w grupie, potrafi myśleć i działać kreatywnie/Ocena studentów przez studentów/BZ_P6S_KK06, Przestrzega zasad dobrych praktyk rolniczych, wie, jak ograniczać ujemne oddziaływanie działalności rolniczej na środowisko i jest odpowiedzialny za stan środowiska i wytwarzanie bezpiecznej żywności/Ocena zespołowa/BZ_P6S_KK05 |
Metody i kryteria oceniania: |
ocena z ćwiczeń 65%, ocena z wykładu 35 % |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-03-01 - 2020-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANNA WONDOŁOWSKA-GRABOWSKA | |
Prowadzący grup: | ANNA WONDOŁOWSKA-GRABOWSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-03-01 - 2022-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANNA WONDOŁOWSKA-GRABOWSKA | |
Prowadzący grup: | ANNA WONDOŁOWSKA-GRABOWSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.