Higiena i toksykologia żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | BBŻ-SI>HIGITZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Higiena i toksykologia żywności |
Jednostka: | KATEDRA ŻYWIENIA CZŁOWIEKA |
Grupy: |
Przedmioty 2 sem. - zarządzanie jakością i analiza żywności, st. ii-go stopnia Przedmioty 6 sem. - bezpieczeństwo żywności, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
4.00
LUB
3.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Bezpieczeństwo żywności |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Skrócony opis: |
Podstawowe wiadomości z toksykologii żywności. Chemiczne, biologiczne i fizyczne zanieczyszczenia żywności. Aspekty toksykologiczne dodatków do żywności. |
Pełny opis: |
Podstawowe wiadomości z toksykologii żywności oraz ocena ryzyka w odniesieniu do: naturalnych substancji toksycznych, substancji toksycznych powstających podczas przetwarzania i przechowywania żywności, chemicznych, biologicznych i fizycznych zanieczyszczeń żywności oraz substancji dodatkowych. |
Literatura: |
Obowiązkowa: 1. Seńczuk W.: Toksykologia. PZWL, 2002; 2. Seńczuk W.: Toksykologia współczesna, PWN, 2012; 3. Gertig H.: Żywność a zdrowie i prawo. PZWL, 2004; 4. Orzeł D., Biernat J. (red.): Wybrane zagadnienia z toksykologii żywności. Wyd. UPW, 2012. Uzupełniająca: Czasopisma - Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, Roczniki PZH |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student: w zakresie wiedzy: ma zaawansowaną wiedze o naturalnych substancji toksycznych , substancji toksycznych przenikających do żywności z zanieczyszczonego środowiska oraz powstające podczas przetwarzania i przechowywania żywności / egzamin / BZ_P6S_WG04 zna skutki toksycznego działania zanieczyszczeń występujących w żywności na organizm człowieka / egzamin / BZ_P6S_WG09 zna obowiązujące przepisy prawne dotyczące substancji obcych w żywności / egzamin / BZ_P6S_WK12, BZ_P6S _WK13 w zakresie umięjętności: zaawansowane metody oznaczania wybranych grup zanieczyszczeń w środkach spożywczych / obserwacja pracy na ćwiczeniach, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń / BZ_P6S_UW01 szacuje pobranie wybranych związków toksycznych z całodziennymi racjami pokarmowymi obserwacja pracy na ćwiczeniach, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń / BZ_P6S _UW05 ocenia i interpretuje ryzyko zagrożenia związane z występowaniem zanieczyszczeń w żywności dla bezpieczeństwa konsumenta / obserwacja pracy na ćwiczeniach, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń / BZ_P6S_UW09 w zakresie kompetencji społecznych: wykazuje odpowiedzialność za stanowisko pracy, powierzony sprzęt i bezpieczeństwo pracy / obserwacja pracy indywidualnej i zespołowej na ćwiczeniach / BZ_P6S_KK02 ma świadomość istoty zapewniania odpowiedniej jakości zdrowotnej środków spożywczych na różnych etapach łańcucha żywnościowego / obserwacja pracy indywidualnej i zespołowej na ćwiczeniach / BZ_P6S_KK04, BZ_P6S_KR07 |
Metody i kryteria oceniania: |
średnia arytmetyczna z zaliczenia ćwiczeń i egzaminu |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2017-02-20 - 2017-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | DAGMARA ORZEŁ | |
Prowadzący grup: | DAGMARA ORZEŁ | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Egzamin Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2018-02-19 - 2018-06-14 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | DAGMARA ORZEŁ | |
Prowadzący grup: | DAGMARA ORZEŁ | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2019-02-20 - 2019-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | JOANNA WYKA | |
Prowadzący grup: | JOANNA WYKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-03-01 - 2020-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | JOANNA WYKA | |
Prowadzący grup: | JOANNA WYKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-03-01 - 2021-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | JOANNA WYKA | |
Prowadzący grup: | JOANNA WYKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-03-01 - 2022-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | BEATA KACZMAREK-WDOWIAK, KAROLINA RAK | |
Prowadzący grup: | BEATA KACZMAREK-WDOWIAK, KAROLINA RAK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.