Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Animal Nutrition as Modyficator of Food

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: BBŻ-SE>ZYWZWJSUR
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Animal Nutrition as Modyficator of Food
Jednostka: KATEDRA ŻYWIENIA ZWIERZĄT I PASZOZNAWSTWA
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 6.00 LUB 5.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: angielski
Kierunek:

Bezpieczeństwo żywności

Poziom studiów:

I stopnia

Profil:

ogólnoakademicki

Semestr studiów:

czwarty

Osoba do konaktu:

dr Maja Słupczyńska maja.slupczynska@upwr.edu.pl

Skrócony opis:

Skład chemiczny pasz. Składniki pokarmowe i ich rola w metabolizmie. Mierniki wartości pokarmowej pasz. Składniki mineralne i witaminy. Związki antyżywieniowe..Układanie dawek pokarmowych i receptur mieszanek tresciwych dla zwierzat monogastrycznych i przezuwaczy.. Zarządzanie paszami.

Pełny opis:

Zapoznanie się z składnikami chemicznymi pasz i ich zywieniowa rolą. Składniki pokarmowe oraz ich przemiany w organizmie zwierząt. Mierniki wartości pokarmowej pasz według róznych sytemów żywieniowych.. Składniki mineralne i witaminy oraz ich znaczenie w żywieniu zwierząt. Wartość pokarmowa pasz ze szczególnym uwzględnieniem składników antyżywieniowych.Specyfika żywienia zwierzat monogastrycznych vs przezuwajacych. Układanie dawek pokarmowych i receptur mieszanek tresciwych dla różnych gatunków i kierunków użykowania zwierzat gospodarskich. Elementy zarzadzania baza paszową.

Literatura:

1. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. 3-tomowy podręczniki pod red. D. Jamroz, PWN Warszawa 2001, 2005.

2. Chachułowa J: Pasze. Praca zbior. Pod red. Wyd. SGGW, Warszawa 1996.

3. Żywienie bydła, Pr. Zbiorowa pod red. J. Mikołajczak, Wyd. Uczelniane ATR w Bydgoszczy, 2006.

Efekty uczenia się:

Po ukończeniu przedmiotu w zakresie wiedzy: Student zna składniki pokarmowe pasz i ich przemiany w organizmie zwierząt BZ1_W01,Zna wartość pokarmową pasz i wie jak tę wartość określić BZ1_W01, BZ1_W02,Wykazuje znajomość zasad żywienia zwierząt BZ1_W06

w zakresie umięjętności: Student potrafi ocenić skład chemiczny w różnych paszach i określić ich wartość pokarmową BZ1_U11,Zna metody konserwacji pasz objętościowych i potrafi ocenić ich jakość oraz przydatność w żywieniu zwierząt BZ1_U15, BZ1_U01, BZ1_U06,Posiada zdolność układania dawek pokarmowych oraz mieszanek pasz treściwych dla zwierząt BZ1_U09

w zakresie kompetencji społecznych: Student ma świadomość oddziaływania nieodpowiednio dobranych pasz i nieprawidłowego żywienia zwierząt na zdrowie zwierząt,

efekty produkcyjne oraz jakość uzyskiwanych produktów BZ1_K02, BZ1_K06, BZ1_K11];,Potrafi poprawnie konstruować dawki pokarmowe dla zwierząt warunkujące opłacalną produkcję zdrowej żywności BZ1_K06,Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie BZ1_K01

Metody i kryteria oceniania:

Ocena z ćwiczeń (średnia z dwóch kolokwiów), ocena z egzaminu pisemnego

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)

Okres: 2019-02-20 - 2019-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)

Okres: 2020-03-01 - 2020-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)

Okres: 2021-03-01 - 2021-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: Maja Słupczyńska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-9 (2025-04-18)