Animal Nutrition as Modyficator of Food
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | BBŻ-SE>ZYWZWJSUR |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Animal Nutrition as Modyficator of Food |
Jednostka: | KATEDRA ŻYWIENIA ZWIERZĄT I PASZOZNAWSTWA |
Grupy: |
|
Punkty ECTS i inne: |
6.00
LUB
5.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | angielski |
Kierunek: | Bezpieczeństwo żywności |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Semestr studiów: | czwarty |
Osoba do konaktu: | dr Maja Słupczyńska maja.slupczynska@upwr.edu.pl |
Skrócony opis: |
Skład chemiczny pasz. Składniki pokarmowe i ich rola w metabolizmie. Mierniki wartości pokarmowej pasz. Składniki mineralne i witaminy. Związki antyżywieniowe..Układanie dawek pokarmowych i receptur mieszanek tresciwych dla zwierzat monogastrycznych i przezuwaczy.. Zarządzanie paszami. |
Pełny opis: |
Zapoznanie się z składnikami chemicznymi pasz i ich zywieniowa rolą. Składniki pokarmowe oraz ich przemiany w organizmie zwierząt. Mierniki wartości pokarmowej pasz według róznych sytemów żywieniowych.. Składniki mineralne i witaminy oraz ich znaczenie w żywieniu zwierząt. Wartość pokarmowa pasz ze szczególnym uwzględnieniem składników antyżywieniowych.Specyfika żywienia zwierzat monogastrycznych vs przezuwajacych. Układanie dawek pokarmowych i receptur mieszanek tresciwych dla różnych gatunków i kierunków użykowania zwierzat gospodarskich. Elementy zarzadzania baza paszową. |
Literatura: |
1. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. 3-tomowy podręczniki pod red. D. Jamroz, PWN Warszawa 2001, 2005. 2. Chachułowa J: Pasze. Praca zbior. Pod red. Wyd. SGGW, Warszawa 1996. 3. Żywienie bydła, Pr. Zbiorowa pod red. J. Mikołajczak, Wyd. Uczelniane ATR w Bydgoszczy, 2006. |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu w zakresie wiedzy: Student zna składniki pokarmowe pasz i ich przemiany w organizmie zwierząt BZ1_W01,Zna wartość pokarmową pasz i wie jak tę wartość określić BZ1_W01, BZ1_W02,Wykazuje znajomość zasad żywienia zwierząt BZ1_W06 w zakresie umięjętności: Student potrafi ocenić skład chemiczny w różnych paszach i określić ich wartość pokarmową BZ1_U11,Zna metody konserwacji pasz objętościowych i potrafi ocenić ich jakość oraz przydatność w żywieniu zwierząt BZ1_U15, BZ1_U01, BZ1_U06,Posiada zdolność układania dawek pokarmowych oraz mieszanek pasz treściwych dla zwierząt BZ1_U09 w zakresie kompetencji społecznych: Student ma świadomość oddziaływania nieodpowiednio dobranych pasz i nieprawidłowego żywienia zwierząt na zdrowie zwierząt, efekty produkcyjne oraz jakość uzyskiwanych produktów BZ1_K02, BZ1_K06, BZ1_K11];,Potrafi poprawnie konstruować dawki pokarmowe dla zwierząt warunkujące opłacalną produkcję zdrowej żywności BZ1_K06,Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie BZ1_K01 |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena z ćwiczeń (średnia z dwóch kolokwiów), ocena z egzaminu pisemnego |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2019-02-20 - 2019-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-03-01 - 2020-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-03-01 - 2021-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | Maja Słupczyńska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.