Techniques of Analysis of Water and Food
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | BBŻ-SE>TECAWZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Techniques of Analysis of Water and Food |
Jednostka: | INSTYTUT HODOWLI ZWIERZĄT |
Grupy: |
|
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | angielski |
Kierunek: | Bezpieczeństwo żywności |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Semestr studiów: | szósty |
Osoba do konaktu: | dr inż. Monika Kowalska-Góralska monika.kowalska-goralska@upwr.edu.pl |
Skrócony opis: |
Poznanie metod analitycznych w badaniach wody i żywności. |
Pełny opis: |
Program zajęć obejmuje omówienie technik analitycznych obowiązujących w badaniach biologicznych i uwzględniających komponenty biotyczne (rośliny i zwierzęta) i komponenty abiotyczne (woda, gleba) środowiska. W ramach zajęć prowadzone są zajęcia terenowe w celu pobrania materiału badawczego pochodzącego ze środowiska oraz zajęcia laboratoryjne mające na celu przeprowadzenie analiz pobranych próbek. |
Literatura: |
1. Hus S.: Chemia wody, ścieków i gnojowicy, Wyd. AR we Wrocławiu 1995; 2. Falniowski A.: Techniki zbioru, utrwalania i konserwacji zwierząt, Wyd. Uniwersytetu Warszawskiego 2007; 3. Krzywy-Gawrońska E.: Analiza chemiczne gleb, nawozów i roślin, Wyd. AR w Szczecinie 2007; 4. Kajak Z.: Hydrobiologia-limnologia, PWN 2001; 5. Szczerbowski J. A.: Rybactwo śródlądowe, Wyd. Instytutu Rybactwa Śródlądowego, Olsztyn 1993. |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu w zakresie wiedzy: Wykazuje znajomość podstaw chemii organicznej, nieorganicznej oraz biochemii BZ_W04, Ma wiedzę o surowcach oraz produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego BZ_W07, Zna podstawowe zależności zachodzące między mikroorganizmami, roślinami i zwierzętami BZ_W02 w zakresie umięjętności: Analizuje procesy fizyko-chemiczne i biologiczne zachodzące podczas wytwarzania surowców i żywności BZ_U05, Analizuje i interpretuje wyniki analizy żywności BZ_U13, Wykazuje zdolność oceny stanu środowiska rolniczego pod kątem bezpieczeństwa żywności BZ_U14 w zakresie kompetencji społecznych: Potrafi pracować w grupie, przyjmując w niej różne role BZ_K03, Potrafi w sposób przemyślany i świadomie podjąć działania zabezpieczające kolejne etapy produkcji żywności w zgodzie z jej bezpieczeństwem i ochroną środowiska BZ_K09, Zna wagę i skutki błędów w procesie wytwarzania żywności BZ_K11 |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie przedmiotu: studentów posiadających zaliczenie ćwiczeń obowiązuje pisemne zaliczenie testowe z części wykładowej (20 pytań). Zaliczenie trwa 45 min. Jeśli test nie zostanie zaliczony w pierwszym terminie student ma prawo ponownie go zdawać ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2017-02-20 - 2017-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: | (brak danych) | |
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2019-02-20 - 2019-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-03 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-03-01 - 2020-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-01-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-03-01 - 2021-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-28 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-03-01 - 2022-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.