Biological Active Substances and Food Safety
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | BBŻ-SE>SBCABZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Biological Active Substances and Food Safety |
Jednostka: | KATEDRA ŻYWIENIA ZWIERZĄT I PASZOZNAWSTWA |
Grupy: |
|
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
LUB
3.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | angielski |
Kierunek: | Bezpieczeństwo żywności |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Semestr studiów: | czwarty |
Osoba do konaktu: | dr inż. Barbara Król barbara.krol@upwr.edu.pl |
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu przedstawione zostaną właściwości substancji biologicznie czynnych i dodatki paszowe, ich klasyfikacja i zawartość w surowcach paszowych, mechanizm działania biologicznego, sposób dawkowania oraz korzyści wynikające z ich stosowania, a także zagrożenie dla ludzi i zwierząt wynikające z niewłaściwego ich użycia. Przedstawiony zostanie aktualny ich wykaz i wymogi dotyczące rejestracji dodatków. Zostaną wskazane potrzeby ich stosowania z uwzględnieniem rodzaju i jakości surowców, stosowanej technologii przygotowania i przetwarzania pasz, stanu zdrowia, warunków środowiskowych oraz wymagań konsumentów w zakresie produktów zwierzęcych stosowanych w żywieniu człowieka (mięso, mleko, jaja). |
Pełny opis: |
W ramach przedmiotu przedstawiona zostanie zawartość substancji biologicznie czynnych w surowcach paszowych, ich klasyfikacja, mechanizm działania biologicznego, sposób dawkowania oraz korzyści wynikające z ich stosowania, a także zagrożenia dla zwierząt oraz ludzi wynikające z niewłaściwego podawania ich zwierzętom. Przedstawione zostaną wymogi dotyczące rejestracji dodatków, aktualny ich wykaz. Zostaną wskazane potrzeby ich stosowania z uwzględnieniem rodzaju i jakości surowców, stosowanej technologii przygotowania pasz oraz stanu zdrowia zwierząt i warunków środowiskowych ich bytowania a także wymagań konsumentów (jakość produktów pochodzenia zwierzęcego). |
Literatura: |
1. E. Grela (red.).: Dodatki w żywieniu bydła. PPH VIT_TRA, 2001 2. M. Kotarbińska, E. Grela (red).: Dodatki paszowe dla świń. Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN, Jabłonna 1995 3. S. Smulikowska (red).: Dodatki paszowe w żywieniu drobiu. Instytut Fizjologii i żywienia Zwierząt PAN, Jabłonna 1994 4. Mikołajczak (red.).: Żywienie bydła. ATR, Bydgoszcz, 2006 5. E.R.Grela (red.).: Chemia i biotechnologia w produkcji zwierzęcej. PWRiL, Warszawa, 2011 6. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie dodatków paszowych dopuszczonych do obrotu, 2003 wraz z późniejszymi zmianami 7. Wykaz dodatków paszowych dopuszczonych przez MRiGŻ do obrotu i stosowania w żywieniu zwierząt. PPH VIT-TRA, 1998 8. Materiały konferencyjne - Warunki chowu zwierząt a bezpieczeństwo żywności. Zakład Higieny Zwierząt i Środowiska, AR, Wrocław, 2004. |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student W zakresie wiedzy 1. zna klasyfikację dopuszczonych do stosowania w żywieniu zwierząt dodatków paszowych. 2. potrafi scharakteryzować podstawowe właściwości fizyczne i chemiczne substancji biologicznie czynnych w materiałach paszowych i paszach oraz związków stosowanych jako dodatki w żywieniu zwierząt 3. ma poszerzoną wiedzę o sposobie działania stosowanych w żywieniu zwierząt substancji i dodatków paszowych na organizm zwierzęcy oraz zagrożeń wynikających z nieprawidłowego ich podawania dla organizmów żywych i środowiska W zakresie umiejętności 1. potrafi dobrać rodzaj i formę suplementu do pasz dla różnych grup użytkowych zwierząt; 2. potrafi obliczać ilość lub udział stosowanych dodatków paszowych w dawce pokarmowej lub mieszance pełnoporcjowej w zależności od formy chemicznej i aktywności wybranego suplementu; 3. potrafi wyszukiwać i praktycznie wykorzystywać dostępne informacje dotyczące właściwości fizyczno-chemicznych różnych stosowanych dodatków paszowych; potrafi analizować dane dotyczące składu dawki pokarmowej zwierząt i wprowadzać, w uzasadnionych sytuacjach, niezbędne korekty W zakresie kompetencji społecznych 1. ma świadomość odpowiedzialności za zadania wspólnie realizowane w zespole; 2. jest otwarty na poszukiwanie nowych informacji i świadomy zmian wynikających z postępów technologicznych; 3. postępuje zgodnie z zasadami dotyczącymi stosowania różnego rodzaju dodatków paszowych wynikających z uregulowań prawnych ; postrzega relacje pomiędzy wyborem dodatku biologicznego a skutkami jego zastosowania dla organizmów żywych i środowiska naturalnego. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie ćwiczeń: 2 pisemne kolokwia na ocenę, bieżąca ocena postępów w nauce i aktywności ( na podstawie zaliczeń realizowanych ćwiczeń – sprawozdania z każdego wykonanego ćwiczenia – dotyczące części obliczeniowej i komentarza studenta). Aby uzyskać zaliczenie części ćwiczeniowej student zobligowany jest do oddania wszystkich sprawozdań oraz uzyskania pozytywnej oceny z obu kolokwiów. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2017-02-20 - 2017-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: | (brak danych) | |
Koordynatorzy: | Barbara Król | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-01-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-03 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Kamil Sierżant | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-01-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.