Genetics and Genetic Modification of Food
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | BBŻ-SE>GENGMŻ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Genetics and Genetic Modification of Food |
Jednostka: | KATEDRA GENETYKI |
Grupy: |
|
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
4.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | angielski |
Kierunek: | Bezpieczeństwo żywności |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Semestr studiów: | drugi |
Osoba do konaktu: | dr Tomasz Strzała tomasz.strzala@upwr.edu.pl |
Skrócony opis: |
W trakcie realizacji przedmiotu omawiane są zagadnienia dotyczące szeroko pojętej genetyki klasycznej. |
Pełny opis: |
Genetyka klasyczna, ogólna i molekularna: genetyczna determinacja cech organizmów pro- i eukariotycznych, dziedziczenie oraz zmienność cech jakościowych oraz ilościowych, mutacje i czynniki mutagenne, wstęp do genetyki populacji. |
Literatura: |
Alberts i wsp.: Podstawy biologii komórki. Wyd. Nauk. PWN. T.1.Warszawa, 2009 (copyright 2005) Connor M., Ferguson-Smith M. Podstawy Genetyki Medycznej. Wyd.Lekarskie PZWL. Warszawa, 1998. |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu w zakresie wiedzy: Student Posiada wiedzę podstawową z zakresu genetyki ogólnej, w tym genetyki klasycznej (dziedziczenie mendlowskie), cytogenetyki, genetyki procesu formowania płci, genetyki rozwoju oraz genetyki cech ilościowych BZ_W01, BZ_W09, w zakresie umięjętności: Student potrafi rozwiązywać zagadnienia związane z dziedziczeniem mendlowskim (także w zakresie cech sprzężonych i związanych z płcią) oraz cech sprzężonych autosomalnych, rozróżnia zmienność cech prostych, jakościowych i wieloczynnikowych, BZ_U01, BZ_U05, |
Metody i kryteria oceniania: |
studentów posiadających zaliczenie ćwiczeń obowiązuje pisemny egzamin przedstawiający otwarte zagadnienia do rozwiązania w sesji egzaminacyjnej. Jeśli egzamin nie zostanie zliczony w pierwszym terminie student ma prawo ponownie go zdawać w terminie poprawkowym. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2019-02-20 - 2019-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-03-01 - 2020-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Tomasz Strzała | |
Prowadzący grup: | Tomasz Strzała | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-03-01 - 2021-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.