Podstawy technologii żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | PTR-SI>PTZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy technologii żywności |
Jednostka: | KATEDRA TECHNOLOGII ROLNEJ I PRZECHOWALNICTWA |
Grupy: |
Przedmioty 3 sem. - technika rolnicza i leśna, st. I-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Technika rolnicza i leśna |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | trzeci |
Wymagania wstępne: | chemia, fizyka |
Skrócony opis: |
Problematyka jakości żywności, metody jej utrwalania oraz procesy i operacje technologiczne stosowane w technologii żywności. |
Pełny opis: |
Przedmiot ma za zadanie zaznajomienie studentów z podstawowymi procesami i operacjami, wspólnymi dla większości branż przemysłu spożywczego. Ma również na celu zaznajomienie studentów z praktycznym wykonywaniem badań najważniejszych cech jakościowych produktów spożywczych. |
Literatura: |
Pijanowski E. i in., 2000, Ogólna technologia żywności. WNT W-wa Bednarski W., 1996, Ogólna technologia żywności. ART Olsztyn Sobkowicz G., 1995, Towaroznawstwo i przechowalnictwo produktów rolnych. UP Wrocław. Lisińska G. i in., 2002, Ćwiczenia z technologii przetwórstwa węglowodanów. UP Wrocław. |
Efekty uczenia się: |
W zakresie wiedzy: 1. Student ma elementarną wiedzę w zakresie systemów, technologii, technik i urządzeń stosowanych w przetwórstwie rolno-spożywczym. / TR_P6S_WG06 W zakresie umiejętności: 1. Student potrafi ocenić i dokonać analizy czynników wpływających na jakość tworzonych produktów spożywczych / TR_P6S_UW06 2. Potrafi pod nadzorem wykonać proste zadania badawcze i projektowe dotyczące obszaru przetwórstwa rolno-spożywczego. / TR_P6S_UK04 W zakresie kompetencji społecznych: 1. Student ma świadomość ważności, odpowiedzialności i skutków działalności inżyniera kierunku technika rolnicza i leśna w aspekcie odpowiedzialności za jakość żywności. / TR_P6S_KO01 2. Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania. / TR_P6S_KO02 |
Metody i kryteria oceniania: |
ocena z ćwiczeń 100% |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2016-10-01 - 2017-02-14 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ ĆWL
ĆWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Hanna Boruczkowska | |
Prowadzący grup: | Hanna Boruczkowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-01-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Hanna Boruczkowska | |
Prowadzący grup: | Hanna Boruczkowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-01-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Hanna Boruczkowska | |
Prowadzący grup: | Hanna Boruczkowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-03 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ ĆWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Hanna Boruczkowska | |
Prowadzący grup: | Hanna Boruczkowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-01-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ ĆWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Hanna Boruczkowska | |
Prowadzący grup: | Hanna Boruczkowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.