Warzywnictwo
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | PRO-SI>WARO |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Warzywnictwo |
Jednostka: | KATEDRA OGRODNICTWA |
Grupy: |
Przedmioty 5 sem. - rolnictwo, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Rolnictwo |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | piąty |
Wymagania wstępne: | Gleboznawstwo, Fizjologia roślin, Żywienie roślin |
Osoba do konaktu: | Prof. dr hab. Katarzyna Adamczewska-Sowińska |
Skrócony opis: |
Podstawowe informacje na temat biologii, wartości odżywczej warzyw, metod rozmnażania, wymagań przyrodniczych, nawożenia, zwalczania chwastów, ochrony przed chorobami i szkodnikami, metod uprawy i zbioru , traktowania posprzętnego. |
Pełny opis: |
Systematyka warzyw, definicja warzywnictwa. Stan warzywnictwa w Polsce i perspektywy jego rozwoju. Biologia ważniejszych ogrodniczo gatunków warzyw charakterystyka odmian, przyrodnicze i ekonomiczne warunki uprawy warzyw. Rozmnażanie warzyw. Nawożenie organiczne i mineralne. Metody uprawy. Ochrona przed szkodnikami, chorobami i chwastami. Metody przyśpieszenia zbioru warzyw. Zbiór i przechowywanie. |
Literatura: |
Kołota E ,Orłowski M., Biesiada A. 2007. Warzywnictwo. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Knaflewski M./ praca zbiorowa / 2007. Ogólna uprawa warzyw. PWR i L Poznań. Knaflewski M.(praca zbiorowa)2010.Uprawa warzyw w pomieszczeniach .PWR i L Poznań. |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student W zakresie wiedzy Student wykorzystuje wiedzę związaną z biologią, wymaganiami glebowymi i klimatycznymi, zasadami nawadniania, nawożenia i uprawy poszczególnych gatunków warzyw polowych i pod osłonami. Wyjaśnia wpływ czynników mikroklimatycznych i agrotechnicznych na wielkość i jakość plonu rośliny uprawnej, ocenia stan zagrożenia upraw przez choroby, szkodniki i chwasty. [RR_P6S_WK06; RR_P6S_WK07] W zakresie umiejętności Student nabywa umiejętności wyboru odmiany dostosowanej do obranego celu produkcji oraz skutecznych metod ochrony roślin. Określa optymalny termin zbioru, sposób traktowania posprzętnego warzyw. Potrafi opracować kartę technologiczną ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw na zbiór w różnych porach roku. [RR_P6S_UW03; RR_P6S_UO01] W zakresie kompetencji społecznych Student ma świadomość odpowiedzialności za jakość produkcji warzywniczej, ma świadomość ryzyka jej prowadzenia oraz wpływu na środowisko naturalne. [RR_P6S_KO01; RR_P6S_KO02] |
Metody i kryteria oceniania: |
Wiedza Zaliczenie pisemne. Umiejętności Zaliczenie pisemne. Kompetencje społeczne Aktywność na zajęciach. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2016-10-01 - 2017-02-14 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ ĆWL
ĆWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | Eugeniusz Kołota, Cecylia Uklańska-Pusz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-01-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ ĆWL
ĆWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Adamczewska-Sowińska | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Adamczewska-Sowińska, Cecylia Uklańska-Pusz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-01-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ ĆWL
ĆWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Adamczewska-Sowińska | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Adamczewska-Sowińska, Cecylia Uklańska-Pusz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-03 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
ĆWL
ĆWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Adamczewska-Sowińska | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Adamczewska-Sowińska, Cecylia Uklańska-Pusz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-01-30 |
Przejdź do planu
PN ĆWL
ĆWL
WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Adamczewska-Sowińska | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Adamczewska-Sowińska, Cecylia Uklańska-Pusz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-28 |
Przejdź do planu
PN ĆWL
ĆWL
WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Adamczewska-Sowińska | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Adamczewska-Sowińska, Cecylia Uklańska-Pusz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.