Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mikrobiologia ogólna

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: PBS-SI>MIKROBOG
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Mikrobiologia ogólna
Jednostka: KATEDRA OCHRONY ROŚLIN
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 4.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Kierunek:

Biotechnologia stosowana roślin

Poziom studiów:

I stopnia

Profil:

ogólnoakademicki

Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowy

Semestr studiów:

drugi

Wymagania wstępne:

Chemia, Biochemia

Osoba do konaktu:

Małgorzata Oksińksa

malgorzata.oksinska@upwr.edu.pl

Skrócony opis:

Budowa i rola w środowisku naturalnym wirusów, bakterii oraz drobnoustrojów eukariotycznych. Poznanie metod identyfikacji i hodowli bakterii oraz grzybów a także przeprowadzanych przez nie procesów metabolicznych.

Pełny opis:

Biologia wirusów, drobnoustrojów prokariotycznych oraz eukariotycznych. Podstawowe fenotypowe i genotypowe metody identyfikacji drobnoustrojów. Rola zespołów mikroorganizmów w kształtowaniu żyzności gleb, procesach transformacji nawozów mineralnych i organicznych. Zasady racjonalnej eksploatacji zasobów naturalnych z wykorzystaniem aktywności drobnoustrojów glebowych. Zasady racjonalnego stosowania nawozów mineralnych i organicznych oraz środków ochrony roślin. Wpływ procesów metabolicznych drobnoustrojów na wzrost i zdrowotności roślin. Podstawy ekologii i genetyki mikroorganizmów.

Literatura:

1. E. Gębarowska, S.J. Pietr, M. Stankiewicz, J. Kucińska, E. Magnucka, „Wybrane zagadnienia i materiały do ćwiczeń z mikrobiologii”. WUPW, Wrocław, 2010.

2. J. Baj, Z. Markiewicz, “Biologia Molekularna Bakterii"

3. P. Singelton, „Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie”

4. Z. Libudzisz, K. Kowal, Z. Żakowska, „ Mikrobiologia techniczna”

Efekty uczenia się:

Po ukończeniu przedmiotu student

W zakresie wiedzy

Student ma wiedzę niezbędną do opisu i interpretacji zjawisk zachodzących w środowisku pod wpływem mikroorganizmów.

Student ma podstawową wiedze z zakresu wykorzystywania procesów mikrobiologicznych w praktyce ogrodniczej i ochronie roślin.

Student zna podstawowe techniki izolacji czystych kultur drobnoustrojów oraz ich identyfikacji.

W zakresie umiejętności

Student zna zasady bezpiecznej pracy w laboratorium mikrobiologicznym.

Student nabywa umiejętności prawidłowej oceny aktywność i występowania drobnoustrojów, ich wpływu na wzrost i plonowanie roślin uprawnych jak również na środowisko.

Posiada umiejętność modyfikacji aktywności drobnoustrojów w glebie oraz w produktach rolnych z wykorzystaniem zabiegów agrotechnicznych

W zakresie kompetencji społecznych

Student potrafi pracować w grupie przyjmując w niej różne role, jest odpowiedzialny za pracę własną i zespołowa.

Ma świadomość potrzeby dokształcania i samokształcenia w zakresie pojawiających się nowych zagrożeń i możliwości wykorzystania nowych czynników kształtujących aktywność drobnoustrojów.

Student stosuje się do zasad bezpieczeństwa i higieny pracy.

Metody i kryteria oceniania:

Wiedza

Obowiązkowy test pisemny na zajęciach laboratoryjnych oraz zaliczenie pisemne wykładów.

Umiejętności

Ocena aktywności, odpowiedzi ustnych oraz indywidualnej pracy studenta na zajęciach laboratoryjnych.

Kompetencje społeczne

Ocena postawy i zespołowej pracy studenta na zajęciach laboratoryjnych.

ocena z ćwiczeń 40%, ocena z wykładu 60 %

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)

Okres: 2017-02-20 - 2017-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: MAŁGORZATA OKSIŃSKA
Prowadzący grup: ELŻBIETA GĘBAROWSKA, ELŻBIETA MAGNUCKA, MAŁGORZATA OKSIŃSKA
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/18" (zakończony)

Okres: 2018-02-19 - 2018-06-14
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: MAŁGORZATA OKSIŃSKA
Prowadzący grup: JOLANTA KUCIŃSKA, ELŻBIETA MAGNUCKA, MAŁGORZATA OKSIŃSKA
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)

Okres: 2019-02-20 - 2019-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: MAŁGORZATA OKSIŃSKA
Prowadzący grup: JOLANTA KUCIŃSKA, MAŁGORZATA OKSIŃSKA
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)

Okres: 2020-03-01 - 2020-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 30 godzin więcej informacji
Egzamin, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: JOLANTA KUCIŃSKA, STANISŁAW PIETR
Prowadzący grup: JOLANTA KUCIŃSKA, STANISŁAW PIETR
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie
Egzamin - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-3 (2024-06-10)