Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Seminarium dyplomowe III

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: NZJ-SM>SemD3
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Seminarium dyplomowe III
Jednostka: DZIEKAN WYDZIAŁU BIOTECHNOLOGII I NAUK O ŻYWNOŚCI
Grupy: Przedmioty 3 sem. - zarządzanie jakością i analiza żywności, st. ii-go stopnia
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Kierunek:

Zarządzanie jakością i analiza żywności

Poziom studiów:

II stopnia

Profil:

ogólnoakademicki

Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowy

Semestr studiów:

trzeci

Wymagania wstępne:

operacje jednostkowe w przetwarzaniu i utrwalaniu żywności, zasady wdrażania i funkcjonowania systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, metody/techniki analizy żywności, warunki ich stosowania i sposoby walidacji

Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest analiza, opracowanie i prezentacja aktualnego stanu wiedzy, założeń oraz projektu, będącego tematem pracy magisterskiej.

Pełny opis:

Treści kształcenia związane są z problematyką określoną tematami prac magisterskich oraz zasadami jej realizacji.

Literatura:

obowiązkowa:

1. Specjalistyczne pozycje literaturowe, z uwzględnieniem publikacji naukowych z zakresu realizowanej pracy dyplomowej.

2. Patenty na wynalazki

3. Normy ISO, PN

4. Prawne źródła dotyczące uwarunkowań produkcji żywności

uzupełniająca:

1. Źródła internetowe dotyczące aparatury chemicznej i technologicznej i aktualizacji prawa żywnościowego

Efekty uczenia się:

Po ukończeniu przedmiotu student

W zakresie wiedzy zna i rozumie:

- typowe technologie otrzymywania różnych produktów żywnościowych i ich wpływ na ich jakość oraz metody oceny jakości żywności/Ocena przygotowania prezentacji części literaturowej dotyczącej pracy dyplomowej /NZ_P7S _WG02, _WG05;

- metody rozwiązywania problemów magisterskich z zakresu zarządzania jakością i analizy żywności/Ocena przygotowania prezentacji części literaturowej dotyczącej pracy dyplomowej/NZ_P7S _WG04, NZ_P7S _WG06;

- zagadnienia prawne i społeczne związane z kierunkiem zarządzanie jakością i analiza żywności/Ocena przygotowania prezentacji części literaturowej dotyczącej pracy dyplomowej/ NZ_P7S _WK07;

W zakresie umiejętności student potrafi:

- wyszukiwać i zrozumieć informacje pochodzące z różnych źródeł/sposób przygotowania prezentacji części literaturowej dotyczącej pracy dyplomowej, ocena opracowania założeń pracy magisterskiej, sposób prezentacji/NZ_P7S _UW03, NZ_P7S _UW05;

- dobierać i wykorzystywać odpowiednie technologie przetwarzania żywności oraz metody i techniki analizy żywności i zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności/sposób przygotowania prezentacji części literaturowej dotyczącej pracy dyplomowej, ocena opracowania założeń pracy magisterskiej, sposób prezentacji/NZ_P7S _UW01, NZ_P7S _UW04, NZ_P7S _UW07;

- samodzielnie opracować zagadnienie projektowe wykorzystując dostępne dane literaturowe z poszanowaniem praw autorskich oraz zaprezentować je publicznie i dyskutować/sposób przygotowania prezentacji części literaturowej dotyczącej pracy dyplomowej, ocena opracowania założeń pracy magisterskiej, sposób prezentacji/NZ_P7S _UK08, NZ_P7S _UO10;

W zakresie kompetencji społecznych- student jest gotów do:

- krytycznej oceny własnej wiedzy i aktualizowania wiedzy o nowe osiągnięcia z dziedziny zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności oraz analizy żywności/ ocena udziału w dyskusji/NZ_P7S _WKK02, NZ_P7S _WKO04;

- myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy ocena udziału w dyskusji/NZ_P7S _WKO03;

Metody i kryteria oceniania:

Przygotowanie i prezentacja tematów związanych z realizacją pracy magisterskiej, aktywność w dyskusji

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)

Okres: 2017-02-20 - 2017-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Seminarium dyplomowe, 45 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Zygmunt Gil, Antoni Golachowski, Andrzej Jarmoluk, Joanna Kawa-Rygielska, Grażyna Krasnowska, Alicja Kucharska, Anna Sokół-Łętowska, Antoni Szumny, Czesław Wawrzeńczyk, Tomasz Zięba
Prowadzący grup: Zygmunt Gil, Antoni Golachowski, Andrzej Jarmoluk, Alicja Kucharska, Antoni Szumny, Czesław Wawrzeńczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Seminarium dyplomowe - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/18" (zakończony)

Okres: 2018-02-19 - 2018-06-14
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Seminarium dyplomowe, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Zygmunt Gil, Antoni Golachowski, Andrzej Jarmoluk, Alicja Kucharska, Anna Sokół-Łętowska, Czesław Wawrzeńczyk
Prowadzący grup: Antoni Golachowski, Andrzej Jarmoluk, Anna Sokół-Łętowska, Czesław Wawrzeńczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Seminarium dyplomowe - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)

Okres: 2019-02-20 - 2019-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Seminarium dyplomowe, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Zygmunt Gil, Witold Gładkowski, Antoni Golachowski, Andrzej Jarmoluk, Alicja Kucharska, Anna Sokół-Łętowska, Czesław Wawrzeńczyk, Aneta Wojdyło, Tomasz Zięba
Prowadzący grup: Zygmunt Gil, Anna Gliszczyńska, Witold Gładkowski, Antoni Golachowski, Tomasz Janeczko, Andrzej Jarmoluk, Aneta Wojdyło
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Seminarium dyplomowe - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)

Okres: 2020-03-01 - 2020-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Łukasz Bobak, Zygmunt Gil, Witold Gładkowski, Andrzej Jarmoluk, Joanna Kawa-Rygielska, Wiesław Kopeć, Alicja Kucharska, Jan Oszmiański, Elżbieta Rytel, Anna Sokół-Łętowska, Antoni Szumny, Aneta Wojdyło, Tomasz Zięba
Prowadzący grup: Zygmunt Gil, Andrzej Jarmoluk, Alicja Kucharska, Antoni Szumny, Tomasz Zięba
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)

Okres: 2021-03-01 - 2021-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Anna Czubaszek, Zygmunt Gil, Andrzej Jarmoluk, Joanna Kawa-Rygielska, Alicja Kucharska, Elżbieta Rytel, Anna Sokół-Łętowska, Antoni Szumny, Tomasz Zięba
Prowadzący grup: Anna Czubaszek, Andrzej Jarmoluk, Anna Sokół-Łętowska, Antoni Szumny, Tomasz Zięba
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-9 (2025-04-18)