Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Procesy w przetwarzaniu surowców roślinnych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: NZJ-SI>ProcPSRoś
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Procesy w przetwarzaniu surowców roślinnych
Jednostka: KATEDRA TECHNOLOGII ROLNEJ I PRZECHOWALNICTWA
Grupy: Przedmioty 4 sem. - zarządzanie jakością i analiza żywności, st. i-go stopnia (inż.)
Punkty ECTS i inne: 6.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Kierunek:

Zarządzanie jakością i analiza żywności

Poziom studiów:

I stopnia

Profil:

ogólnoakademicki

Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowy

Semestr studiów:

czwarty

Wymagania wstępne:

maszynoznawstwo przemysłu spożywczego, analiza żywności.

Skrócony opis:

Celem modułu jest umożliwienie studentom zapoznanie się z technologiami przetwórstwa surowców roślinnych. Program wykładów obejmuje zagadnienia dotyczące wybranych kierunków przetwarzania surowców roślinnych, technologii przetwórstwa roślin oleistych, zbóż, owoców i warzyw, oraz stosowanych maszyn i urządzeń. Celem laboratoriów jest: zapoznanie studentów z pracą i wyposażeniem laboratoriów chemiczno-technologicznych, umiejętność oceny jakości surowców i produktów pochodzenia roślinnego, doboru procesów technologicznych, maszyn i urządzeń w przetwarzaniu wybranych surowców roślinnych.

Pełny opis:

Ocena jakości surowców i produktów pochodzenia roślinnego pod kątem i przydatności w przemyśle spożywczym i przechowalnictwie. Znajomość etapów technologicznych wykorzystywanych w przetwarzaniu wybranych surowców owocowych, warzywnych i zbożowych. Umiejętność doboru maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie surowców pochodzenia roślinnego. Znajomość wyposażenia laboratorium chemiczno-technologicznego: szkło, odczynniki, aparatura.

Literatura:

- obowiązkowa:

1. Cukrownictwo. Nikiel S. WSziP, Warszawa 1996,

2.Ćwiczenia z technologii przetwórstwa węglowodanów. Lisińska G., Leszczyński W., Golachowski A., Regiec P., Pęksa A., Kita A. Wyd. AR we Wrocławiu 2002

3. Ambroziak Z. Produkcja piekarsko-ciastkarska. Część I.i II WSiP, Warszawa, 2012.

4. Obuchowski W. Technologia przemysłowej produkcji makaronu. Wyd. ARPoznań 1997.

5. Analiza zbóż i przetworów zbożowych, Red. Jakubczyk T., Haber T., Skrypt SGGW-AR, Warszawa 1983.

6. Smith D., S., Cash J., N., Nip W., K., Hui Y., H., Processing vegetables, Technomic Publishing Co. Inc. Lancaster-Basel 1997 2. Processing fruits. Vol. 1: Major processed fruits.

7. Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw, Zadernowski R., Oszmiański J., Wyd. ART Olsztyn 1994.

8. Przetwórstwo owoców i warzyw, cz. 1, 2, Jarczyk A., Berdowski J., B., WSiP 1997,1999.

- uzupełnaijąca:

-

Efekty uczenia się:

Po ukończeniu przedmiotu student

Po ukończeniu kursu student:

W zakresie wiedzy

- Ma podstawową wiedzę z zakresu technologii przetwórstwa ziemniaczanego, zbóż, owoców i warzyw, zna maszyny i urządzenia oraz surowce stosowane w przetwórstwie roślinnym/ocena wypowiedzi ustnych lub pisemnych, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń,

egzamin/NZ_P6S_WG01, NZ_P6S_WG04;

- Wykazuje znajomość przemian zachodzących podczas wytwarzania i przechowywania surowców i produktów pochodzenia roślinnego, potrafi scharakteryzować ich właściwości, jakość i przydatność w produkcji/ocena wypowiedzi ustnych lub pisemnych, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NZ_P6S_WG06;

W zakresie umiejętności

- Analizuje i interpretuje zjawiska, jakie zachodzą w procesach wytwarzania i przechowywania surowców roślinnych/obserwacja pracy na ćwiczeniach,

sprawdziany, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, ocena sprawozdań z wykonanych analiz, egzamin/NZ_P6S _UW01;

- Wykonuje podstawowe analizy surowców i produktów spożywczych pochodzenia roślinnego/obserwacja pracy na ćwiczeniach,

sprawdziany, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, ocena sprawozdań z wykonanych analiz, egzamin/NZ_P6S _UW06

- Potrafi nazwać kolejne etapy technologiczne produkcji żywności pochodzenia roślinnego, wskazuje krytyczne punkty kontrolne w procesie/obserwacja pracy na ćwiczeniach, sprawdziany, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, ocena sprawozdań z wykonanych analiz, egzamin/NZ_P6S _UW09, NZ_P6S _UW011;

W zakresie kompetencji społecznych

- Wykazuje odpowiedzialność za stanowisko pracy i powierzony sprzęt, umie pracować w laboratorium z zachowaniem zasad bezpieczeństwa. Ma świadomość stałego postępu technologii przetwórstwa surowców pochodzenia roślinnego/obserwacja pracy indywidualnej i zespołowej na ćwiczeniach, ocena wypowiedzi ustnych, analiza prac pisemnych/NZ_P6S _KO04;

- Rozumie ważność przestrzegania zasad higieny oraz parametrów procesowych podczas produkcji i przechowywania żywności/obserwacja pracy indywidualnej i zespołowej na ćwiczeniach, ocena wypowiedzi ustnych, analiza prac pisemnych/NZ_P6S _KO02;

Metody i kryteria oceniania:

ocena z ćwiczeń 50%, ocena z wykładu 50 %

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)

Okres: 2017-02-20 - 2017-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin więcej informacji
Wykład, 45 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Tomasz Zięba
Prowadzący grup: Zygmunt Gil, Ewa Pejcz, Aneta Wojdyło, Tomasz Zięba
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/18" (zakończony)

Okres: 2018-02-19 - 2018-06-14
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin więcej informacji
Wykład, 45 godzin, 6 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: Małgorzata Kapelko-Żeberska
Prowadzący grup: Zygmunt Gil, Małgorzata Kapelko-Żeberska, Paulina Nowicka, Ewa Pejcz, Radosław Spychaj, Aneta Wojdyło
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)

Okres: 2019-02-20 - 2019-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin więcej informacji
Wykład, 45 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Tomasz Zięba
Prowadzący grup: Zygmunt Gil, Artur Gryszkin, Małgorzata Kapelko-Żeberska, Sabina Lachowicz-Wiśniewska, Paulina Nowicka, Jan Oszmiański, Radosław Spychaj, Aneta Wojdyło, Tomasz Zięba
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)

Okres: 2020-03-01 - 2020-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin więcej informacji
Wykład, 45 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Tomasz Zięba
Prowadzący grup: Zygmunt Gil, Joanna Kolniak-Ostek, Radosław Spychaj, Ewa Tomaszewska-Ciosk, Agata Wojciechowicz-Budzisz, Aneta Wojdyło, Tomasz Zięba
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)

Okres: 2021-03-01 - 2021-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin więcej informacji
Wykład e-learning, 45 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Małgorzata Kapelko-Żeberska
Prowadzący grup: Zygmunt Gil, Małgorzata Kapelko-Żeberska, Agnieszka Nawirska-Olszańska, Elżbieta Rytel, Radosław Spychaj, Karolina Tkacz, Igor Turkiewicz, Agata Wojciechowicz-Budzisz, Aneta Wojdyło
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład e-learning - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-9 (2025-04-18)