Procesy w przetwarzaniu surowców roślinnych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | NZJ-SI>ProcPSRoś |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Procesy w przetwarzaniu surowców roślinnych |
Jednostka: | KATEDRA TECHNOLOGII ROLNEJ I PRZECHOWALNICTWA |
Grupy: |
Przedmioty 4 sem. - zarządzanie jakością i analiza żywności, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
6.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Zarządzanie jakością i analiza żywności |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | czwarty |
Wymagania wstępne: | maszynoznawstwo przemysłu spożywczego, analiza żywności. |
Skrócony opis: |
Celem modułu jest umożliwienie studentom zapoznanie się z technologiami przetwórstwa surowców roślinnych. Program wykładów obejmuje zagadnienia dotyczące wybranych kierunków przetwarzania surowców roślinnych, technologii przetwórstwa roślin oleistych, zbóż, owoców i warzyw, oraz stosowanych maszyn i urządzeń. Celem laboratoriów jest: zapoznanie studentów z pracą i wyposażeniem laboratoriów chemiczno-technologicznych, umiejętność oceny jakości surowców i produktów pochodzenia roślinnego, doboru procesów technologicznych, maszyn i urządzeń w przetwarzaniu wybranych surowców roślinnych. |
Pełny opis: |
Ocena jakości surowców i produktów pochodzenia roślinnego pod kątem i przydatności w przemyśle spożywczym i przechowalnictwie. Znajomość etapów technologicznych wykorzystywanych w przetwarzaniu wybranych surowców owocowych, warzywnych i zbożowych. Umiejętność doboru maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie surowców pochodzenia roślinnego. Znajomość wyposażenia laboratorium chemiczno-technologicznego: szkło, odczynniki, aparatura. |
Literatura: |
- obowiązkowa: 1. Cukrownictwo. Nikiel S. WSziP, Warszawa 1996, 2.Ćwiczenia z technologii przetwórstwa węglowodanów. Lisińska G., Leszczyński W., Golachowski A., Regiec P., Pęksa A., Kita A. Wyd. AR we Wrocławiu 2002 3. Ambroziak Z. Produkcja piekarsko-ciastkarska. Część I.i II WSiP, Warszawa, 2012. 4. Obuchowski W. Technologia przemysłowej produkcji makaronu. Wyd. ARPoznań 1997. 5. Analiza zbóż i przetworów zbożowych, Red. Jakubczyk T., Haber T., Skrypt SGGW-AR, Warszawa 1983. 6. Smith D., S., Cash J., N., Nip W., K., Hui Y., H., Processing vegetables, Technomic Publishing Co. Inc. Lancaster-Basel 1997 2. Processing fruits. Vol. 1: Major processed fruits. 7. Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw, Zadernowski R., Oszmiański J., Wyd. ART Olsztyn 1994. 8. Przetwórstwo owoców i warzyw, cz. 1, 2, Jarczyk A., Berdowski J., B., WSiP 1997,1999. - uzupełnaijąca: - |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student Po ukończeniu kursu student: W zakresie wiedzy - Ma podstawową wiedzę z zakresu technologii przetwórstwa ziemniaczanego, zbóż, owoców i warzyw, zna maszyny i urządzenia oraz surowce stosowane w przetwórstwie roślinnym/ocena wypowiedzi ustnych lub pisemnych, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NZ_P6S_WG01, NZ_P6S_WG04; - Wykazuje znajomość przemian zachodzących podczas wytwarzania i przechowywania surowców i produktów pochodzenia roślinnego, potrafi scharakteryzować ich właściwości, jakość i przydatność w produkcji/ocena wypowiedzi ustnych lub pisemnych, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NZ_P6S_WG06; W zakresie umiejętności - Analizuje i interpretuje zjawiska, jakie zachodzą w procesach wytwarzania i przechowywania surowców roślinnych/obserwacja pracy na ćwiczeniach, sprawdziany, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, ocena sprawozdań z wykonanych analiz, egzamin/NZ_P6S _UW01; - Wykonuje podstawowe analizy surowców i produktów spożywczych pochodzenia roślinnego/obserwacja pracy na ćwiczeniach, sprawdziany, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, ocena sprawozdań z wykonanych analiz, egzamin/NZ_P6S _UW06 - Potrafi nazwać kolejne etapy technologiczne produkcji żywności pochodzenia roślinnego, wskazuje krytyczne punkty kontrolne w procesie/obserwacja pracy na ćwiczeniach, sprawdziany, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, ocena sprawozdań z wykonanych analiz, egzamin/NZ_P6S _UW09, NZ_P6S _UW011; W zakresie kompetencji społecznych - Wykazuje odpowiedzialność za stanowisko pracy i powierzony sprzęt, umie pracować w laboratorium z zachowaniem zasad bezpieczeństwa. Ma świadomość stałego postępu technologii przetwórstwa surowców pochodzenia roślinnego/obserwacja pracy indywidualnej i zespołowej na ćwiczeniach, ocena wypowiedzi ustnych, analiza prac pisemnych/NZ_P6S _KO04; - Rozumie ważność przestrzegania zasad higieny oraz parametrów procesowych podczas produkcji i przechowywania żywności/obserwacja pracy indywidualnej i zespołowej na ćwiczeniach, ocena wypowiedzi ustnych, analiza prac pisemnych/NZ_P6S _KO02; |
Metody i kryteria oceniania: |
ocena z ćwiczeń 50%, ocena z wykładu 50 % |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2017-02-20 - 2017-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 45 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Tomasz Zięba | |
Prowadzący grup: | Zygmunt Gil, Ewa Pejcz, Aneta Wojdyło, Tomasz Zięba | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2018-02-19 - 2018-06-14 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 45 godzin, 6 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Małgorzata Kapelko-Żeberska | |
Prowadzący grup: | Zygmunt Gil, Małgorzata Kapelko-Żeberska, Paulina Nowicka, Ewa Pejcz, Radosław Spychaj, Aneta Wojdyło | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2019-02-20 - 2019-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 45 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Tomasz Zięba | |
Prowadzący grup: | Zygmunt Gil, Artur Gryszkin, Małgorzata Kapelko-Żeberska, Sabina Lachowicz-Wiśniewska, Paulina Nowicka, Jan Oszmiański, Radosław Spychaj, Aneta Wojdyło, Tomasz Zięba | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-03-01 - 2020-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 45 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Tomasz Zięba | |
Prowadzący grup: | Zygmunt Gil, Joanna Kolniak-Ostek, Radosław Spychaj, Ewa Tomaszewska-Ciosk, Agata Wojciechowicz-Budzisz, Aneta Wojdyło, Tomasz Zięba | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-03-01 - 2021-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład e-learning, 45 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Małgorzata Kapelko-Żeberska | |
Prowadzący grup: | Zygmunt Gil, Małgorzata Kapelko-Żeberska, Agnieszka Nawirska-Olszańska, Elżbieta Rytel, Radosław Spychaj, Karolina Tkacz, Igor Turkiewicz, Agata Wojciechowicz-Budzisz, Aneta Wojdyło | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład e-learning - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.