Odchylenia jakości produktów roślinnych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | NZJ-SI>OJPRośl |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Odchylenia jakości produktów roślinnych |
Jednostka: | KATEDRA TECHNOLOGII OWOCÓW, WARZYW I NUTRACEUTYKÓW ROŚLINNYCH |
Grupy: |
Przedmioty 6 sem. - zarządzanie jakością i analiza żywności, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
9.00
LUB
6.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Zarządzanie jakością i analiza żywności |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywny |
Semestr studiów: | szósty |
Wymagania wstępne: | ogólna technologia zywności |
Skrócony opis: |
W trakcie realizacji przedmiotu przedstawiona zostanie wartość odżywcza i charakterystyka jakościowa i towaroznawcza zbóż, owoców, warzyw, roślin okopowych oraz surowców olejarskich. Poruszone zostaną zagadnienia związane jakością surowców i półproduktów i produktów finalnych z surowców roślinnych. Omówione zostaną czynniki surowcowe i technologiczne warunkujące właściwości fizykochemiczne, sensoryczne, wartość odżywczą oraz trwałość produktów roślinnych z zbóż, owoców, warzyw, roślin okopowych oraz surowców olejarskich. |
Pełny opis: |
Podział, wartość odżywcza, charakterystyka towaroznawcza owoców i warzyw. Jakość owoców i warzyw w obrocie handlowym. Dojrzałość użytkowa owoców i warzyw. Pakowanie transport i przechowywanie owoców i warzyw. Charakterystyka roślin zbożowych. Budowa, skład chemiczny i wartość technologiczna ziarna. Młynarstwo – kontrola procesu produkcji, jakość półproduktów i wyrobów gotowych. Towaroznawcza ocena kasz i makaronów. Charakterystyka surowców wykorzystywanych w piekarstwie i ciastkarstwie. Piekarstwo – przebieg procesu a jakość wyrobu gotowego. Towaroznawcza ocena buraka cukrowego i jej wpływ na przebieg procesu wytwarzania cukru. Ocena jakości ziemniaka w zależności od kierunku zużytkowania oraz jej wpływ na proces produkcyjny. Towaroznawcza ocena skrobi oraz modyfikatów skrobiowych. Charakterystyka surowców i produktów olejarskich. |
Literatura: |
- obowiązkowa: 1. Zmysły a jakość żywności i żywienia. Praca zbiorowa pod red. J. Gawęckiego i N. Baryłko-Pikielnej, WAR w Poznaniu, 2009; 2. Towaroznawstwo żywności. D. Kołożyn-Krajewska, T. Sikora. WSiP, 2010; 3. Towaroznawstwo żywności przetworzonej. F. Świderski, B. Waszkiewicz-Robak. SGGW, 2010; 4. Surowce mączne i kaszowe, Jankowski S., WNT 1988; 5. Piekarstwo i ciastkarstwo, Red. Ambroziak Z., WNT 1988; 6. Analiza zbóż i przetworów zbożowych, Red. Jakubczyk T., Haber T., Skrypt SGGW-AR Warszawa 1983; 7. Cukrownictwo. Nikiel S. WSziP, Warszawa 1996; 8. Ćwiczenia z technologii przetwórstwa węglowodanów. Lisińska G., Leszczyński W., Golachowski A., Regiec P., Pęksa A., Kita A. Wyd. AR we Wrocławiu 2002; 9. Sajilata M.G., Singhal R.S., Kulkami R.R., Resistant Starch - A Review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 2006, 5, 1-17 uzupełniająca: - |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student W zakresie wiedzy student w zaawansowanym stopniu: - charakteryzuje operacje jednostkowe stosowane w procesach przetwarzania i utrwalania żywności w aspekcie kształtowania jakości żywności/Kartkówki, ocena wypowiedzi ustnych, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NZ_P6S_WG04; - zna w zaawansowanym stopniu podstawowe techniki analizy żywności (fizycznej, chemicznej, sensorycznej) i warunki ich stosowania i sposoby walidacji/Kartkówki, ocena wypowiedzi ustnych, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NZ_P6S_WG05; - zna w zaawansowanym stopniu zagrożenia pochodzenia chemicznego, biologicznego i fizycznego oceniając ich wpływ na jakość i bezpieczeństwo żywności/Kartkówki, ocena wypowiedzi ustnych, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NZ_P6S_WG06; W zakresie umiejętności absolwent potrafi: - wykorzystać posiadaną wiedzę i pozyskiwać dane do analizowania procesów i zjawisk w obszarze gospodarki żywnościowej/obserwacja pracy na ćwiczeniach, kartkówki, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NZ_P6S _UW01; - wskazywać odpowiednie metody, techniki i technologie stosowane w produkcji i utrwalaniu żywności/obserwacja pracy na ćwiczeniach, kartkówki, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/ NZ_P6S _UW05; - dobierać i wykorzystywać odpowiednie metody i techniki analizy żywności oraz posługiwać się podstawowym sprzętem laboratoryjnym i aparaturą kontrolno-pomiarową/obserwacja pracy na ćwiczeniach, kartkówki, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NZ_P6S _UW06; W zakresie kompetencji społecznych absolwent jest gotów do: - wykazania aktywnej postawy w rozwiązywaniu problemów związanych z zarządzaniem jakością i bezpieczeństwem żywności/obserwacja pracy indywidualnej i zespołowej na ćwiczeniach, ocena wypowiedzi ustnych, analiza prac pisemnych/NZ_P6S _KO03; - ponoszenia odpowiedzialności zawodowej, w tym przestrzegania zasad etyki zawodowej i wymagania tego od innych/obserwacja pracy indywidualnej i zespołowej na ćwiczeniach, ocena wypowiedzi ustnych, analiza prac pisemnych/NZ_P6S _KR05; |
Metody i kryteria oceniania: |
ocena z ćwiczeń 50%, ocena z wykładu 50 % |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2017-02-20 - 2017-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 45 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2018-02-19 - 2018-06-14 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 45 godzin, 9 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Aneta Wojdyło | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Kapelko-Żeberska, Alicja Kucharska, Paulina Nowicka, Ewa Pejcz, Aneta Wojdyło, Mirosław Żmijewski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2019-02-20 - 2019-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 45 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Zygmunt Gil, Małgorzata Kapelko-Żeberska, Aneta Wojdyło | |
Prowadzący grup: | Zygmunt Gil, Małgorzata Kapelko-Żeberska, Alicja Kucharska, Sabina Lachowicz-Wiśniewska, Joanna Miedzianka, Agnieszka Nemś, Aneta Wojdyło | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-03-01 - 2020-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 45 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aneta Wojdyło | |
Prowadzący grup: | Zygmunt Gil, Alicja Kucharska, Anna Michalska-Ciechanowska, Ewa Pejcz, Aneta Wojdyło | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-03-01 - 2021-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aneta Wojdyło | |
Prowadzący grup: | Hanna Boruczkowska, Jessica Brzezowska, Zygmunt Gil, Małgorzata Kapelko-Żeberska, Alicja Kucharska, Anna Michalska-Ciechanowska, Agnieszka Nawirska-Olszańska, Ewa Pejcz, Aneta Wojdyło | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.