Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Odchylenia jakości produktów roślinnych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: NZJ-SI>OJPRośl
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Odchylenia jakości produktów roślinnych
Jednostka: KATEDRA TECHNOLOGII OWOCÓW, WARZYW I NUTRACEUTYKÓW ROŚLINNYCH
Grupy: Przedmioty 6 sem. - zarządzanie jakością i analiza żywności, st. i-go stopnia (inż.)
Punkty ECTS i inne: 9.00 LUB 6.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Kierunek:

Zarządzanie jakością i analiza żywności

Poziom studiów:

I stopnia

Profil:

ogólnoakademicki

Rodzaj przedmiotu:

fakultatywny

Semestr studiów:

szósty

Wymagania wstępne:

ogólna technologia zywności

Skrócony opis:

W trakcie realizacji przedmiotu przedstawiona zostanie wartość odżywcza i charakterystyka jakościowa i towaroznawcza zbóż, owoców, warzyw, roślin okopowych oraz surowców olejarskich. Poruszone zostaną zagadnienia związane jakością surowców i półproduktów i produktów finalnych z surowców roślinnych. Omówione zostaną czynniki surowcowe i technologiczne warunkujące właściwości fizykochemiczne, sensoryczne, wartość odżywczą oraz trwałość produktów roślinnych z zbóż, owoców, warzyw, roślin okopowych oraz surowców olejarskich.

Pełny opis:

Podział, wartość odżywcza, charakterystyka towaroznawcza owoców i warzyw. Jakość owoców i warzyw w obrocie handlowym. Dojrzałość użytkowa owoców i warzyw. Pakowanie transport i przechowywanie owoców i warzyw. Charakterystyka roślin zbożowych. Budowa, skład chemiczny i wartość technologiczna ziarna. Młynarstwo – kontrola procesu produkcji, jakość półproduktów i wyrobów gotowych. Towaroznawcza ocena kasz i makaronów. Charakterystyka surowców wykorzystywanych w piekarstwie i ciastkarstwie. Piekarstwo – przebieg procesu a jakość wyrobu gotowego.

Towaroznawcza ocena buraka cukrowego i jej wpływ na przebieg procesu wytwarzania cukru. Ocena jakości ziemniaka w zależności od kierunku zużytkowania oraz jej wpływ na proces produkcyjny. Towaroznawcza ocena skrobi oraz modyfikatów skrobiowych. Charakterystyka surowców i produktów olejarskich.

Literatura:

- obowiązkowa:

1. Zmysły a jakość żywności i żywienia. Praca zbiorowa pod red. J. Gawęckiego i N. Baryłko-Pikielnej, WAR w Poznaniu, 2009;

2. Towaroznawstwo żywności. D. Kołożyn-Krajewska, T. Sikora. WSiP, 2010;

3. Towaroznawstwo żywności przetworzonej. F. Świderski, B. Waszkiewicz-Robak. SGGW, 2010;

4. Surowce mączne i kaszowe, Jankowski S., WNT 1988;

5. Piekarstwo i ciastkarstwo, Red. Ambroziak Z., WNT 1988;

6. Analiza zbóż i przetworów zbożowych, Red. Jakubczyk T., Haber T., Skrypt SGGW-AR Warszawa 1983;

7. Cukrownictwo. Nikiel S. WSziP, Warszawa 1996;

8. Ćwiczenia z technologii przetwórstwa węglowodanów. Lisińska G., Leszczyński W., Golachowski A., Regiec P., Pęksa A., Kita A. Wyd. AR we Wrocławiu 2002;

9. Sajilata M.G., Singhal R.S., Kulkami R.R., Resistant Starch - A Review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 2006, 5, 1-17

uzupełniająca:

-

Efekty uczenia się:

Po ukończeniu przedmiotu student

W zakresie wiedzy student w zaawansowanym stopniu:

- charakteryzuje operacje jednostkowe stosowane w procesach przetwarzania i utrwalania żywności w aspekcie kształtowania jakości żywności/Kartkówki,

ocena wypowiedzi ustnych, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NZ_P6S_WG04;

- zna w zaawansowanym stopniu podstawowe techniki analizy żywności (fizycznej, chemicznej, sensorycznej) i warunki ich stosowania i sposoby walidacji/Kartkówki, ocena wypowiedzi ustnych, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NZ_P6S_WG05;

- zna w zaawansowanym stopniu zagrożenia pochodzenia chemicznego, biologicznego i fizycznego oceniając ich wpływ na jakość i bezpieczeństwo żywności/Kartkówki, ocena wypowiedzi ustnych, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NZ_P6S_WG06;

W zakresie umiejętności absolwent potrafi:

- wykorzystać posiadaną wiedzę i pozyskiwać dane do analizowania procesów i zjawisk w obszarze gospodarki żywnościowej/obserwacja pracy na ćwiczeniach, kartkówki, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NZ_P6S _UW01;

- wskazywać odpowiednie metody, techniki i technologie stosowane w produkcji i utrwalaniu żywności/obserwacja pracy na ćwiczeniach, kartkówki, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/ NZ_P6S _UW05;

- dobierać i wykorzystywać odpowiednie metody i techniki analizy żywności oraz posługiwać się podstawowym sprzętem laboratoryjnym i aparaturą kontrolno-pomiarową/obserwacja pracy na ćwiczeniach, kartkówki, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NZ_P6S _UW06;

W zakresie kompetencji społecznych absolwent jest gotów do:

- wykazania aktywnej postawy w rozwiązywaniu problemów związanych z zarządzaniem jakością i bezpieczeństwem żywności/obserwacja pracy indywidualnej i zespołowej na ćwiczeniach, ocena wypowiedzi ustnych, analiza prac pisemnych/NZ_P6S _KO03;

- ponoszenia odpowiedzialności zawodowej, w tym przestrzegania zasad etyki zawodowej i wymagania tego od innych/obserwacja pracy indywidualnej i zespołowej na ćwiczeniach, ocena wypowiedzi ustnych, analiza prac pisemnych/NZ_P6S _KR05;

Metody i kryteria oceniania:

ocena z ćwiczeń 50%, ocena z wykładu 50 %

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)

Okres: 2017-02-20 - 2017-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin więcej informacji
Wykład, 45 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/18" (zakończony)

Okres: 2018-02-19 - 2018-06-14
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin więcej informacji
Wykład, 45 godzin, 9 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: Aneta Wojdyło
Prowadzący grup: Małgorzata Kapelko-Żeberska, Alicja Kucharska, Paulina Nowicka, Ewa Pejcz, Aneta Wojdyło, Mirosław Żmijewski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)

Okres: 2019-02-20 - 2019-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin więcej informacji
Wykład, 45 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Zygmunt Gil, Małgorzata Kapelko-Żeberska, Aneta Wojdyło
Prowadzący grup: Zygmunt Gil, Małgorzata Kapelko-Żeberska, Alicja Kucharska, Sabina Lachowicz-Wiśniewska, Joanna Miedzianka, Agnieszka Nemś, Aneta Wojdyło
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)

Okres: 2020-03-01 - 2020-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin więcej informacji
Wykład, 45 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Aneta Wojdyło
Prowadzący grup: Zygmunt Gil, Alicja Kucharska, Anna Michalska-Ciechanowska, Ewa Pejcz, Aneta Wojdyło
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)

Okres: 2021-03-01 - 2021-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Aneta Wojdyło
Prowadzący grup: Hanna Boruczkowska, Jessica Brzezowska, Zygmunt Gil, Małgorzata Kapelko-Żeberska, Alicja Kucharska, Anna Michalska-Ciechanowska, Agnieszka Nawirska-Olszańska, Ewa Pejcz, Aneta Wojdyło
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-9 (2025-04-18)