Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Biochemia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: NZJ-SI>Bioch
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Biochemia
Jednostka: KATEDRA BIOTECHNOLOGII I MIKROBIOLOGII ŻYWNOŚCI
Grupy: Przedmioty 3 sem. - zarządzanie jakością i analiza żywności, st. i-go stopnia (inż.)
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 7.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Kierunek:

Zarządzanie jakością i analiza żywności

Poziom studiów:

I stopnia

Profil:

ogólnoakademicki

Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowy

Semestr studiów:

trzeci

Wymagania wstępne:

chemia organiczna

Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest umożliwienie studentom zapoznania się ze strukturą i funkcją cząsteczek komórkowych: aminokwasów, białek, sacharydów, lipidów, kwasów tłuszczowych, kwasów nukleinowych. Program wykładów obejmuje również mechanizm i kinetykę działania enzymów, charakterystykę koenzymów i witamin rozpuszczalnych w wodzie i w tłuszczach, a ponadto przebieg procesów katabolicznych i anabolicznych oraz lokalizację i regulację metabolizmu w komórce.

Pełny opis:

Struktura i funkcja cząsteczek komórkowych: amino-kwasów, białek, sacharydów, lipidów, kwasów tłusz-czowych, kwasów nukleinowych; charakterystyka, mechanizm i kinetyka działania enzymów; Koenzymy i witaminy rozpuszczalne w wodzie i w tłuszczach; pro-cesy kataboliczne i anaboliczne; przebieg, lokalizacja oraz regulacja metabolizmu w komórce.

Literatura:

- obowiązkowa:

1. Podstawy biochemii, Kączkowski J. WNT, 2005;

2. Biochemia, krótkie wykłady, Hames B.D. i inni, 2007;

3. Biochemia, Berg J.M., Tymoczko J.L., Stryer L, PWN, 2007;

4. Ćwiczenia z biochemii, (Ed.) Kłyszejko-Stefanowicz, PWN, Warszawa, 2003;

5. Laboratorium z biochemii, (Ed.) Polanowski A. 2005;

6. Biochemia – przewodnik do ćwiczeń- Witkowska D., Rodziewicz A., Wyd. AR, Wrocław, 1998

-uzupełniająca:

1. Biochemia Harpera, Murray R.K. et al., PZWL Warszawa, 2006;

Efekty uczenia się:

Po ukończeniu przedmiotu student

W zakresie wiedzy

- ma podstawową wiedzę z zakresu struktury i funkcji makromolekuł komórkowych oraz potrafi wytłumaczyć integrację i hierarchię procesów komórkowych/Odpowiedź ustna,Kartkówki/Kolokwium/ Egzamin/NZ_P6S_WG01;

- zna główne tory metabolizmu: cukrów, białek, kwasów nukleinowych, lipidów, zachodzące z udziałem odpowiednich enzymów/Odpowiedź ustna,Kartkówki/Kolokwium/ Egzamin/NZ_P6S_WG01;

- zna kinetykę działania enzymów i metody określania ich aktywności oraz zna podstawowe metody jakościowego i ilościowego oznaczania białek, cukrów, tłuszczów, kwasów nukleinowych//Odpowiedź ustna,Kartkówki/Kolokwium/ Egzamin/NZ_P6S_WG01, NZ_P6S_WG05;

W zakresie umiejętności

- student potrafi przeprowadzić reakcje biochemiczne z użyciem dostępnej aparatury/Obserwacja pracy na ćwiczeniach/ Ocena poprawności wykonanych analiz, raportu z wykonanych ćwiczeń/NZ_P6S _UW06;

- wykonuje reakcje charakterystyczne dla komórkowych związków organicznych i dobiera warunki reakcji enzymatycznej/Obserwacja pracy na ćwiczeniach/ Ocena poprawności wykonanych analiz, raportu z wykonanych ćwiczeń/NZ_P6S _UW05

- oblicza stężenie cukrów, białek, kwasów nukleinowych, z wykorzystaniem krzywych standardowych/Obserwacja pracy na ćwiczeniach/ Ocena poprawności wykonanych analiz, raportu z wykonanych ćwiczeń/NZ_P6S _UW03;

- jest zdolny do pracy indywidualnej i w zespole i ma świadomość wspólnej odpowiedzialności realizowanych zadań/Obserwacja pracy na ćwiczeniach/ Ocena poprawności wykonanych analiz, raportu z wykonanych ćwiczeń/NZ_P6S _UO13;

W zakresie kompetencji społecznych

- ma podstawy i świadomość możliwości wykorzystania biochemii w rozwiązywaniu różnych problemów z zakresu zarządzania jakością i analizy żywności/Obserwacja pracy w grupie, Obserwacja pracy na ćwiczeniach/NZ_P6S _KK01, NZ_P6S _KO03;

- wykazuje dbałość o miejsce pracy, szkło laboratoryjne i sprzęt/Obserwacja pracy w grupie, Obserwacja pracy na ćwiczeniach/NZ_P6S _KR05;

Metody i kryteria oceniania:

średnia arytmetyczna z zaliczenia ćwiczeń i wykładu

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/17" (zakończony)

Okres: 2016-10-01 - 2017-02-14
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 60 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Danuta Witkowska
Prowadzący grup: Wojciech Łaba, Dorota Rzechonek, Danuta Witkowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/18" (zakończony)

Okres: 2017-10-01 - 2018-01-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 60 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin, 7 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: Aneta Skaradzińska
Prowadzący grup: Michał Piegza, Aneta Skaradzińska, Paulina Śliwka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)

Okres: 2018-10-01 - 2019-01-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 60 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Aneta Skaradzińska
Prowadzący grup: Piotr Hapeta, Michał Piegza, Aneta Skaradzińska, Paulina Śliwka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)

Okres: 2019-10-01 - 2020-02-03
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 60 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Aneta Skaradzińska
Prowadzący grup: Katarzyna Kosiorowska, Aneta Skaradzińska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-01-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 60 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Aneta Skaradzińska
Prowadzący grup: Katarzyna Kosiorowska, Marta Kuźmińska-Bajor, Aneta Skaradzińska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-9 (2025-04-18)