Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Pracownia magisterska II

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: NTŻ-SM>PracMgr2
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Pracownia magisterska II
Jednostka: DZIEKAN WYDZIAŁU BIOTECHNOLOGII I NAUK O ŻYWNOŚCI
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 5.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Kierunek:

Technologia żywności i żywienie człowieka

Poziom studiów:

II stopnia

Profil:

ogólnoakademicki

Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowy

Semestr studiów:

drugi

Wymagania wstępne:

Chemia organiczna, biochemia, mikrobiologia ogólna i żywności, chemia żywności, analiza żywności, technologie kierunkowe

Skrócony opis:

Przedmiot obejmuje badania związane z realizacja pracy magisterskiej, jest dostosowany indywidualnie dla każdego studenta.

Pełny opis:

Treści kształcenia z zakresu szeroko rozumianej technologii żywności i zywwienia człowieka ze szczególnym uwzględnieniem tematu pracy magisterskiej

Literatura:

Specjalistyczne pozycje literaturowe, z uwzględnieniem publikacji naukowych z zakresu realizowanej pracy dyplomowej

Efekty uczenia się:

W zakresie wiedzy :

zagadnienia z zakresu nowoczesnych technik i technologii stosowanych w produkcji i analizie żywności; zagadnienia dotyczące żywienia człowieka i dietetyki oraz systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności/ Obserwacja pracy w laboratorium/ NT_P7S_WG03,

NT_P7S_WG04, NT_P7S_WG06, NT_P7S_WG09,

zasady planowania eksperymentów oraz sposoby weryfikacji metod analitycznych i systemów zarządzania jakością// Obserwacja pracy w laboratorium/ NT_P7S_WG08

pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego oraz zasady korzystania z zasobów informacji patentowej/ Obserwacja pracy w laboratorium/NT_P7S_WK16

W zakresie umiejetności:

zaplanować i przeprowadzić doświadczenia z zakresu realizowanej pracy magisterskiej / Obserwacja pracy w laboratorium/ NT_P7S_UW02, NT_P7S_UW08, NT_P7S_UW09,

potrafi zastosować nowoczesne techniki analityczne do określenia efektywności prowadzonego procesu / Obserwacja pracy w laboratorium/

NT_P7S_UW07, NT_P7S_UW06,NT_P7S_UK10

dobierać i odpowiednio wykorzystywać metody statystyczne w celu opracowania uzyskanych wyników / Obserwacja pracy w laboratorium/ NT_P7S_UW08, NT_P7S_UW09

W zakersie kompetencji społecznych:

uwzględniania priorytetów służących realizacji zadań własnych oraz prawnej ochrony własności intelektualnej i przemysłowej oraz praw pokrewnych/ Obserwacja pracy w laboratorium/ NT_P7S_KK02

wykazania aktywnej i odpowiedzialnej postawy w rozwiązywaniu problemów w zakresie prowadzonych badań / Obserwacja pracy w laboratorium/ NT_P7S_KO04

etycznego podejścia do prowadzonych prac badawczych// Obserwacja pracy w laboratorium/ NT_P7S_KR05

Metody i kryteria oceniania:

Ocena pracy w laboratorium

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/18" (zakończony)

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-9 (2025-04-18)