Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Higiena i toksykologia żywności

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: NTŻ-SI>HiTŻ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Higiena i toksykologia żywności
Jednostka: KATEDRA ŻYWIENIA CZŁOWIEKA
Grupy: Przedmioty 5 sem. - technologia żywności i żywienie człowieka, st. i-go stopnia (inż.)
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 4.00 LUB 3.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Kierunek:

Technologia żywności i żywienie człowieka

Poziom studiów:

I stopnia

Profil:

ogólnoakademicki

Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowy

Semestr studiów:

piąty

Wymagania wstępne:

chemia żywności, biochemia, ogólna technologia żywności, mikrobiologia

Skrócony opis:

Podstawowe wiadomości z toksykologii i higieny żywności. Chemiczne, biologiczne i fizyczne zanieczyszczenia żywności. Aspekty toksykologiczne dodatków do żywności.

Pełny opis:

Podstawowe wiadomości z toksykologii i higieny żywności oraz ocena ryzyka w odniesieniu do: naturalnych substancji toksycznych, substancji toksycznych powstających podczas przetwarzania i przechowywania żywności, chemicznych, biologicznych i fizycznych zanieczyszczeń żywności oraz substancji dodatkowych.

Literatura:

Seńczuk W.: Toksykologia. PZWL, 2002;

Seńczuk W.: Toksykologia współczesna, PWN, 2012;

Gertig H.: Żywność a zdrowie i prawo. PZWL, 2004;

Orzeł D., Biernat J. (red.): Wybrane zagadnienia z toksykologii żywności. Wyd. UPW, 2012.

Czasopismo - Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, Roczniki PZH

Efekty uczenia się:

zakresie wiedzy

Student zna podstawowe substancje toksyczne występujących w produktach spożywczych, przenikające do żywności z zanieczyszczonego środowiska oraz powstające podczas przetwarzania i przechowywania żywności/ ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, sprawdziany, pisemne zaliczenie wykładu/ NT_P6S_WG02, NT_P6S_WG10

zna skutki toksycznego działania zanieczyszczeń występujących w żywności na organizm człowieka/ ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, sprawdziany, pisemne zaliczenie wykładu/ NT_P6S_WG10

zna podstawowe zasady higieny obowiązujące w przetwórstwie i przechowywaniu żywności/ ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, sprawdziany, pisemne zaliczenie wykładu/ NT_P6S_WG10

W zakresie umiejętności:

Student identyfikuje i ocenia jakość produktów żywnościowych, a także ich wpływ na zdrowie ludzi, zwierząt i środowisko naturalne/ obserwacja pracy na ćwiczeniach, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń/ NT_P6S_UW03, NT_P6S_UW02, NT_P6S_UW05

szacuje pobranie wybranych związków toksycznych z całodziennymi racjami pokarmowymi/ obserwacja pracy na ćwiczeniach, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń/ NT_P6S_UW03, NT_P6S_UW02, NT_P6S_UW05

stosuje podstawowe metody oznaczania wybranych grup zanieczyszczeń w środkach spożywczych/ obserwacja pracy na ćwiczeniach, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń/ NT_P6S_UW03, NT_P6S_UW02, NT_P6S_UW05

W zakresie kompetencji społecznych:

ma świadomość istoty zapewniania odpowiedniej jakości zdrowotnej środków spożywczych na różnych etapach łańcucha żywnościowego/ Obserwacja pracy na ćwiczeniach/ NT_P6S_KO02

ma świadomość ważności przestrzegania zasad higieny w przetwarzaniu, przechowywaniu i dystrybucji żywności/ Obserwacja pracy na ćwiczeniach/ NT_P6S_KO04

Metody i kryteria oceniania:

średnia arytmetyczna z zaliczenia ćwiczeń i egzaminu

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/17" (zakończony)

Okres: 2016-10-01 - 2017-02-14
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin, 4 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: Dagmara Orzeł
Prowadzący grup: Karolina Łoźna, Dagmara Orzeł, Karolina Rak, Joanna Wyka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/18" (zakończony)

Okres: 2017-10-01 - 2018-01-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin, 4 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: Dagmara Orzeł
Prowadzący grup: Maciej Bienkiewicz, Dominika Mazurkiewicz, Dagmara Orzeł, Joanna Wyka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)

Okres: 2018-10-01 - 2019-01-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Monika Bronkowska
Prowadzący grup: Monika Bronkowska, Danuta Figurska-Ciura, Monika Maćków, Joanna Wyka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)

Okres: 2019-10-01 - 2020-02-03
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Dorota Masłowiec
Prowadzący grup: Michaela Godyla-Jabłoński, Dorota Masłowiec, Ewa Raczkowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-01-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Dorota Masłowiec
Prowadzący grup: Jagoda Ambrozik-Haba, Michaela Godyla-Jabłoński, Dorota Masłowiec, Joanna Wyka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Elżbieta Rytel
Prowadzący grup: Anna Pęksa, Elżbieta Rytel, Agnieszka Tajner-Czopek, Agnieszka Tkaczyńska, Ewa Tomaszewska-Ciosk, Joanna Wyka, Ewa Zdybel
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-9 (2025-04-18)