Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Surowce roślinne w produkcji żywności

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: NŻD-SL>SRwPŻ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Surowce roślinne w produkcji żywności
Jednostka: KATEDRA TECHNOLOGII ROLNEJ I PRZECHOWALNICTWA
Grupy: Przedmioty 3 sem. - żywienie człowieka i dietetyka, I stopnia (lic.)
Punkty ECTS i inne: 5.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Kierunek:

Żywienie człowieka i dietetyka

Poziom studiów:

I stopnia

Profil:

ogólnoakademicki

Rodzaj przedmiotu:

fakultatywny

Semestr studiów:

trzeci

Wymagania wstępne:

maszynoznawstwo przemysłu spożywczego, analiza żywności, ogólna technologia żywności

Skrócony opis:

Celem modułu jest umożliwienie studentom zapoznanie się z technologiami przetwórstwa surowców roślinnych. Program wykładów obejmuje zagadnienia dotyczące wybranych kierunków przetwarzania surowców roślinnych, technologii przetwórstwa roślin oleistych, zbóż, owoców i warzyw, oraz stosowanych maszyn i urządzeń. Celem laboratoriów jest: zapoznanie studentów z pracą i wyposażeniem laboratoriów chemiczno-technologicznych, umiejętność oceny jakości surowców i produktów pochodzenia roślinnego, doboru procesów technologicznych, maszyn i urządzeń w przetwarzaniu wybranych surowców roślinnych.

Pełny opis:

Ocena jakości surowców i produktów pochodzenia roślinnego pod kątem i przydatności w przemyśle spożywczym i przechowalnictwie. Znajomość etapów technologicznych wykorzystywanych w przetwarzaniu wybranych surowców owocowych, warzywnych i zbożowych. Umiejętność doboru maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie surowców pochodzenia roślinnego. Znajomość wyposażenia laboratorium chemiczno-technologicznego: szkło, odczynniki, aparatura.

Literatura:

Obowiązkowa:

1. Cukrownictwo. Nikiel S. WSziP, Warszawa 1996,

2.Ćwiczenia z technologii przetwórstwa węglowodanów. Lisińska G., Leszczyński W., Golachowski A., Regiec P., Pęksa A., Kita A. Wyd. AR we Wrocławiu 2002

3. Ambroziak Z. Produkcja piekarsko-ciastkarska. Część I.i II WSiP, Warszawa, 2012.

4. Obuchowski W. Technologia przemysłowej produkcji makaronu. Wyd. ARPoznań 1997.

5. Analiza zbóż i przetworów zbożowych, Red. Jakubczyk T., Haber T., Skrypt SGGW-AR, Warszawa 1983.

6. Smith D., S., Cash J., N., Nip W., K., Hui Y., H., Processing vegetables, Technomic Publishing Co. Inc. Lancaster-Basel 1997 2. Processing fruits. Vol. 1: Major processed fruits.

7. Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw, Zadernowski R., Oszmiański J., Wyd. ART Olsztyn 1994.

8. Przetwórstwo owoców i warzyw, cz. 1, 2, Jarczyk A., Berdowski J., B., WSiP 1997,1999.

Uzupełniająca:

1. Świderski F., Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, WNT, Warszawa 1999.

2.. Pazoła Z., Piekarz J. i inni, Technologia koncentratów spożywczych, WPLiS, Warszawa 1970.

3. Sikorski Z.E., Skład, przemiany i właściwości żywności, WNT, Warszawa 2000.

4. Czasopisma: Food Chemistry, American Journal of Potato Research, Przegląd Zbożowo-Młynarski, Przegląd Piekarski i Cukierniczy, Przemysł Spożywczy, Cukiernictwo, Cereal Chemistry, Journal of Food Science.

Efekty uczenia się:

W zakresie wiedzy student:

ma wiedzę w stopniu zaawansowanym z zakresu technologii przetwórstwa roślinnego, zna i opisuje kierunki przetwarzania surowców roślinnych, odtwarza proces produkcji wybranych produktów pochodzenia roślinnego, zna podstawowe maszyny i urządzenia oraz ich zastosowanie

wykazuje znajomość przemian zachodzących podczas wytwarzania i przechowywania surowców i produktów pochodzenia roślinnego, umie użyć odpowiednią terminologię i określenia dotyczące stosowanych surowców i zabiegów technologicznych / Odpowiedź ustna, kartkówki, egzamin / NŻD6_P6S_WG07, NŻD6_P6S_WG07

W zakresie umiejętności student:

Potrafi analizować zjawiska zachodzące w procesach wytwarzania i przechowywania surowców roślinnych. Wykonuje podstawowe analizy fizyko-chemiczne oraz umie dokonać oceny sensorycznej surowców i produktów spożywczych pochodzenia roślinnego. Potrafi analizować proces technologiczny przetwarzania ziemniaków, owoców, warzyw i zbóż, potrafi wskazać zagrożenia i krytyczne punkty kontrolne w procesie / obserwacja pracy na ćwiczeniach,sprawdziany, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, ocena sprawozdań z wykonanych analiz, egzamin / NŻD_P6S_UW03, NŻD_P6S_UW03, NŻD_P6S_UW08

W zakresie kompetencji społecznych student:

ma świadomość postępu w technologii przetwórstwa surowców pochodzenia roślinnego, ma świadomość potrzeby stałego podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu, potrafi pracować indywidualnie i w zespole, ma świadomość społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności / obserwacja pracy w grupie, obserwacja pracy na ćwiczeniach / NŻD_P6S_KK01, NŻD_P6S_KK03, NŻD_P6S_KR06

Metody i kryteria oceniania:

ocena z ćwiczeń 50%, ocena z wykładu 50%

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)

Okres: 2018-10-01 - 2019-01-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Elżbieta Rytel
Prowadzący grup: Hanna Boruczkowska, Wioletta Drożdż, Zygmunt Gil, Małgorzata Kapelko-Żeberska, Alicja Kucharska, Paulina Nowicka, Elżbieta Rytel, Anna Sokół-Łętowska, Radosław Spychaj, Agata Wojciechowicz-Budzisz, Aneta Wojdyło
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)

Okres: 2019-10-01 - 2020-02-03
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Elżbieta Rytel
Prowadzący grup: Hanna Boruczkowska, Wioletta Drożdż, Zygmunt Gil, Joanna Kolniak-Ostek, Ewa Pejcz, Elżbieta Rytel, Radosław Spychaj, Aneta Wojdyło
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-01-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Elżbieta Rytel
Prowadzący grup: Hanna Boruczkowska, Jessica Brzezowska, Wioletta Drożdż, Zygmunt Gil, Agnieszka Nawirska-Olszańska, Ewa Pejcz, Elżbieta Rytel, Radosław Spychaj, MARTA WASZKIEWICZ, Aneta Wojdyło
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-9 (2025-04-18)