Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ogólna technologia żywności

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: NŻC-SI>OTŻ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Ogólna technologia żywności
Jednostka: KATEDRA TECHNOLOGII ROLNEJ I PRZECHOWALNICTWA
Grupy: Przedmioty 4 sem. - żywienie człowieka, st. i-go stopnia (inż.)
Punkty ECTS i inne: 6.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Kierunek:

Żywienie człowieka

Poziom studiów:

I stopnia

Profil:

ogólnoakademicki

Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowy

Semestr studiów:

czwarty

Wymagania wstępne:

matematyka, fizyka, chemia, mikrobiologia, analiza żywności

Skrócony opis:

Przemysł spożywczy - jego organizacja i struktura w Polsce, ogólne zadania przemysłu spożywczego; jakość żywności i surowców służących do jej produkcji; operacje i niezłożone procesy stosowane w przetwórstwie, utrwalanie i przechowywanie w produkcji przemysłowej i ich wpływ na wartość biologiczną, funkcjonalną i organoleptyczną żywności; pomocnicze materiały i techniki w technologii żywności; technologie produktów ubocznych; produkty odpadowe przemysłowej produkcji żywności i metody ich utylizacji.

Pełny opis:

Przemysł spożywczy - jego organizacja i struktura w Polsce, ogólne zadania przemysłu spożywczego; jakość żywności i surowców służących do jej produkcji; operacje i niezłożone procesy stosowane w przetwórstwie, utrwalanie i przechowywanie w produkcji przemysłowej i ich wpływ na wartość biologiczną, funkcjonalną i organoleptyczną żywności; pomocnicze materiały i techniki w technologii żywności; technologie produktów ubocznych; produkty odpadowe przemysłowej produkcji żywności i metody ich utylizacji.

Literatura:

1. Ogólna technologia żywności, Pijanowski E., Dłużewski M., Dłużewska A., Jarczyk A. WNT Warszawa 2000;

2. Ogólna technologia żywności, cz.1, red. Bednarski W., Wyd. ART Olsztyn 1996.

Efekty uczenia się:

Po ukończeniu przedmiotu student:

W zakresie wiedzy student:

- opisuje główne kierunki przetwórstwa rolno-spożywczego i definiuje pojęcia związane z operacjami jednostkowymi stosowanymi w przetwórstwie,

- definiuje i wyjaśnia procesy zachodzące podczas przetwarzania żywności,

- wymienia i opisuje parametry wpływające na intensywność prowadzonych procesów technologicznych oraz opisuje urządzenia stosowane w przetwórstwie.

W zakresie umiejętności student:

- zna wyposażenie laboratorium technologicznego oraz zasady bezpiecznej pracy i potrafi obsługiwać urządzenia analityczne stosowane w ocenie jakościowej surowców i produktów spożywczych,

- umie w warunkach laboratoryjnych wykorzystać posiadaną wiedzę do pozyskiwania i przetwarzania podstawowych składników żywności oraz potrafi dobrać i przeprowadzić zabieg utrwalania żywności.

W zakresie kompetencji społecznych student:

- ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania,

- wykazuje odpowiedzialność za powierzony mu sprzęt, wykazuje zrozumienie zjawisk i procesów zachodzących podczas przetwarzania żywności oraz ich wpływ na bezpieczeństwo i zdrowie konsumenta,

- rozumie ważność przestrzegania zasad higieny w procesie technologicznym.

Metody i kryteria oceniania:

Średnia arytmetyczna z zaliczenia ćwiczeń i egzaminu

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)

Okres: 2017-02-20 - 2017-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin więcej informacji
Wykład, 45 godzin, 6 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: Tomasz Zięba
Prowadzący grup: Wioletta Drożdż, DOMINIKA SOLIŃSKA, Tomasz Zięba
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/18" (zakończony)

Okres: 2018-02-19 - 2018-06-14
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin więcej informacji
Wykład, 45 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Tomasz Zięba
Prowadzący grup: Wioletta Drożdż, Artur Gryszkin, Małgorzata Kapelko-Żeberska, Tomasz Zięba
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-9 (2025-04-18)