Ogólna technologia żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | NŻC-SI>OTŻ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ogólna technologia żywności |
Jednostka: | KATEDRA TECHNOLOGII ROLNEJ I PRZECHOWALNICTWA |
Grupy: |
Przedmioty 4 sem. - żywienie człowieka, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
6.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Żywienie człowieka |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | czwarty |
Wymagania wstępne: | matematyka, fizyka, chemia, mikrobiologia, analiza żywności |
Skrócony opis: |
Przemysł spożywczy - jego organizacja i struktura w Polsce, ogólne zadania przemysłu spożywczego; jakość żywności i surowców służących do jej produkcji; operacje i niezłożone procesy stosowane w przetwórstwie, utrwalanie i przechowywanie w produkcji przemysłowej i ich wpływ na wartość biologiczną, funkcjonalną i organoleptyczną żywności; pomocnicze materiały i techniki w technologii żywności; technologie produktów ubocznych; produkty odpadowe przemysłowej produkcji żywności i metody ich utylizacji. |
Pełny opis: |
Przemysł spożywczy - jego organizacja i struktura w Polsce, ogólne zadania przemysłu spożywczego; jakość żywności i surowców służących do jej produkcji; operacje i niezłożone procesy stosowane w przetwórstwie, utrwalanie i przechowywanie w produkcji przemysłowej i ich wpływ na wartość biologiczną, funkcjonalną i organoleptyczną żywności; pomocnicze materiały i techniki w technologii żywności; technologie produktów ubocznych; produkty odpadowe przemysłowej produkcji żywności i metody ich utylizacji. |
Literatura: |
1. Ogólna technologia żywności, Pijanowski E., Dłużewski M., Dłużewska A., Jarczyk A. WNT Warszawa 2000; 2. Ogólna technologia żywności, cz.1, red. Bednarski W., Wyd. ART Olsztyn 1996. |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student: W zakresie wiedzy student: - opisuje główne kierunki przetwórstwa rolno-spożywczego i definiuje pojęcia związane z operacjami jednostkowymi stosowanymi w przetwórstwie, - definiuje i wyjaśnia procesy zachodzące podczas przetwarzania żywności, - wymienia i opisuje parametry wpływające na intensywność prowadzonych procesów technologicznych oraz opisuje urządzenia stosowane w przetwórstwie. W zakresie umiejętności student: - zna wyposażenie laboratorium technologicznego oraz zasady bezpiecznej pracy i potrafi obsługiwać urządzenia analityczne stosowane w ocenie jakościowej surowców i produktów spożywczych, - umie w warunkach laboratoryjnych wykorzystać posiadaną wiedzę do pozyskiwania i przetwarzania podstawowych składników żywności oraz potrafi dobrać i przeprowadzić zabieg utrwalania żywności. W zakresie kompetencji społecznych student: - ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania, - wykazuje odpowiedzialność za powierzony mu sprzęt, wykazuje zrozumienie zjawisk i procesów zachodzących podczas przetwarzania żywności oraz ich wpływ na bezpieczeństwo i zdrowie konsumenta, - rozumie ważność przestrzegania zasad higieny w procesie technologicznym. |
Metody i kryteria oceniania: |
Średnia arytmetyczna z zaliczenia ćwiczeń i egzaminu |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2017-02-20 - 2017-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 45 godzin, 6 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Tomasz Zięba | |
Prowadzący grup: | Wioletta Drożdż, DOMINIKA SOLIŃSKA, Tomasz Zięba | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2018-02-19 - 2018-06-14 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 45 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Tomasz Zięba | |
Prowadzący grup: | Wioletta Drożdż, Artur Gryszkin, Małgorzata Kapelko-Żeberska, Tomasz Zięba | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.