Mikrobiologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | BZO-SI>MIKROB |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia |
Jednostka: | KATEDRA OCHRONY ROŚLIN |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
4.00 (zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Zootechnika |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | drugi |
Skrócony opis: |
Budowa, właściwości i klasyfikacja drobnoustrojów prokariotycznych i eukariotycznych, wirusów i prionów. Metody identyfikacji drobnoustrojów. Charakterystyka procesów metabolicznych prowadzonych przez drobnoustroje z uwzględnieniem możliwości ich praktycznego wykorzystania. Wpływ drobnoustrojów i ich metabolitów na inne mikroorganizmy oraz na zdrowie człowieka i zwierząt. |
Pełny opis: |
Budowa, właściwości i klasyfikacja drobnoustrojów, wirusów i prionów. Rola bakterii, grzybów i wirusów w produkcji pasz i żwyności oraz ich wpływ na zdrowie ludzi i zwierząt. Fenotypowe i genotypowe metody identyfikacji bakterii. Metaboliczne procesy drobnoustrojów jako czynnik wpływający na procesy metaboliczne zwierząt hodowlanych oraz jakośc produkcji zwierzęcej oraz zdrowie człowieka. Zastosowanie mikroorganizmów w produkcji pasz dla zwierząt oraz w biotechnologicznych procesach ograniczających negatywny wpływ produkcji zwierzęcej na środowisko. |
Literatura: |
1.Baj J., Markiewicz Z.: Biologia Molekularna Bakterii, PWN, Warszawa, 2009; 2.Gębarowska E., Pietr S.J., Stankiewicz M., Kucińska J., Magnucka E.: Wybrane zagadnienia i materiały do ćwiczeń z mikrobiologii, Wyd. UP we Wrocławiu, 2010; 3.Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, T.1: Mikroorganizmy i środowiska ich występowania, PWN, Warszawa, 2010; 4.Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, T.2: Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności, PWN, Warszawa, 2008; 5. Schlegel H.G.: Mikrobiologia ogólna, PWN, Warszawa 2006. |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student: w zakresie wiedzy: 1.ma ogólną wiedzę o budowie i funkcjach życiowych mikroorganizmów prokariotycznych i eukariotycznych, wirusów i prionów, zna pozycję drobnoustrojów w drzewie filogenetycznym organizmów żywych, opisuje mikroorganizmy należące do głównych domen. Zna sposoby wymiany informacji genetycznej u drobnoustrojów/Test końcowy z ćwiczeń i egzamin pisemny/BH_P6S_WG01, 2. opisuje mikrobiologiczne procesy odpowiedzialne za przemiany związków mineralnych i organicznych w środowisku, zna podstawy ekologii drobnoustrojów i rozumie oddziaływania między drobnoustrojami, organizmami wyższymi i środowiskiem przyrodniczym/Test końcowy z ćwiczeń i egzamin pisemny/BH_P6S_WG05, 3. ma uporządkowaną wiedzę z zakresu oddziaływania na produkcję zwierzęcą i roślinną prionów, wirusów, bakterii i grzybów oraz możliwości ich wykorzystania w uprawie roślin oraz w produkcji zwierzęcej/BH_P6S_WG06. w zakresie umięjętności: 1. potrafi zaprojektować i zrealizować w zespole wykorzystując właściwe techniki i metody analizy mikrobiologiczne i bezpiecznie pracuje z materiałem mikrobiologicznym. Wykonuje proste analizy biochemiczne pod kierunkiem opiekuna naukowego/ BH_ P6S_UO05 2. posiada zdolność oceny materiałów paszowych pod kątem zagrożeń dla produkcji zwierzęcej przez priony, wirusy, bakterie i grzyby./bieżąca ocena pracy studenta, aktywności i odpowiedzi ustnych/ BH_ P6S_UW07, 3. potrafi dokonać oceny wpływu prionów, wirusów oraz drobnoustrojów na stanu środowiska hodowlanego i dobrostan zwierząt/bieżąca ocena pracy studenta, aktywności i odpowiedzi ustnych/BH_ P6S_UW09. w zakresie kompetencji społecznych: 1. krytycznie ocenia informacje dotyczące możliwości roli i wykorzystania wirusów oraz mikroorganizmów podawane w mass-mediach/bieżąca ocena zrealizowanych zadań i aktywności/BH_ P6S_KK02, 2. ma świadomość z konieczności zapewnienia bezpieczeństwa i ochrony zwierząt oraz środowiska hodowlanego, wynikającą z powszechnego występowania w środowisku potencjalnie patogenicznych drobnoustrojów/bieżąca ocena zrealizowanych zadań i aktywności/bieżąca ocena zrealizowanych zadań i aktywności/BH_ P6S_KK03 3. jest wrażliwy na skutki oddziaływania produkcji zwierzęcej na procesy prowadzone przez drobnoustroje na ich bioróżnorodność i na stan środowiska naturalnego/BH_ P6S_KR04. |
Metody i kryteria oceniania: |
Studentów posiadających zaliczenie ćwiczeń obowiązuje pisemny egzamin testowy (pytania otwarte i zamknięte) w sesji egzaminacyjnej. Zasób wiedzy do zaliczenia - 60%. Jeśli egzamin nie zostanie zaliczony w pierwszym terminie student ma prawo ponownie go zdawać ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym. Ocena z ćwiczeń 50%, ocena z wykładu 50%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2016-10-01 - 2017-02-14 |
Przejdź do planu
PN ĆWL
WT WYK
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | STANISŁAW PIETR | |
Prowadzący grup: | ELŻBIETA GĘBAROWSKA, JOLANTA KUCIŃSKA, ELŻBIETA MAGNUCKA, STANISŁAW PIETR | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-01-30 |
Przejdź do planu
PN ĆWL
ĆWL
ĆWL
WT WYK
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | STANISŁAW PIETR | |
Prowadzący grup: | ELŻBIETA GĘBAROWSKA, MAŁGORZATA OKSIŃSKA, STANISŁAW PIETR | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-01-30 |
Przejdź do planu
PN ĆW
ĆW
WT WYK
ĆW
ĆW
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | STANISŁAW PIETR | |
Prowadzący grup: | ELŻBIETA MAGNUCKA, MAŁGORZATA OKSIŃSKA, STANISŁAW PIETR | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-03 |
Przejdź do planu
PN ĆW
ĆW
WT WYK
ĆW
ĆW
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | STANISŁAW PIETR | |
Prowadzący grup: | ELŻBIETA GĘBAROWSKA, ELŻBIETA MAGNUCKA, STANISŁAW PIETR | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-03-01 - 2020-06-30 |
Przejdź do planu
PN ĆW
ĆW
ĆW
WT WYK
ŚR ĆW
CZ ĆW
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | JOLANTA KUCIŃSKA, ELŻBIETA MAGNUCKA, STANISŁAW PIETR | |
Prowadzący grup: | JOLANTA KUCIŃSKA, ELŻBIETA MAGNUCKA, MAŁGORZATA OKSIŃSKA, STANISŁAW PIETR | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.