Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: BZO-SI>ŻZiP
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Żywienie zwierząt i paszoznawstwo
Jednostka: KATEDRA ŻYWIENIA ZWIERZĄT I PASZOZNAWSTWA
Grupy: Przedmioty 4 sem. - zootechnika, st. i-go stopnia (inż.)
Punkty ECTS i inne: 3.00 LUB 4.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Kierunek:

Zootechnika

Poziom studiów:

I stopnia

Profil:

ogólnoakademicki

Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowy

Semestr studiów:

czwarty

Skrócony opis:

W ramach aktualnie stosowanych systemów żywienia omówione zostaną bytowe oraz produkcyjne potrzeby zwierząt hodowlanych w zależności od gatunku, masy ciała, wieku czy kierunku użytkowania oraz zasady ich pokrywania paszami o znanej wartości pokarmowej Przedstawione będą podstawy aktualnych systemów wartościowania pasz.Zaprezentowane będą zagadnienia zaburzeń metabolicznych u zwierząt na tle żywieniowym. Omówione zostaną podstawowe rodzaje pasz, ich charakterystyka, zastosowane w żywieniu różnych gatunków zwierząt z uwzględniające ich specyficznego wpływu na fizjologię, produkcyjność oraz ekonomikę żywienia. Przedstawione zostaną zagadnienia relacji między żywieniem z jakością produktu zwierzęcego a także z żywieniowymi możliwościami ograniczenia obciążenia środowiska wynikającego z hodowli zwierząt.

Pełny opis:

Przedstawione będą podstawy aktualnych systemów wartościowania pasz biorąc pod uwagę zawartość w nich energii i białka.

Zaprezentowane będą zagadnienia zaburzeń metabolicznych u zwierząt na tle żywieniowym. W ramach tych systemów omówione zostaną bytowe oraz produkcyjne potrzeby energetyczne i białkowe zwierząt hodowlanych w zależności od gatunku, masy ciała, wieku czy kierunku użytkowania. Praktyczne zastosowanie tej wiedzy zostanie wykorzystane podczas układania dawek żywieniowych dla bydła , trzody chlewnej i drobiu z uwzględnienim zróżnicowanych potrzeb zwierząt w zależności od kierunku ich użytkowania.

Omówione zostaną podstawowe rodzaje pasz, ich charakterystyka, zastosowane w żywieniu różnych gatunków zwierząt z uwzględnienim ich specyficznego wpływu na fizjologię, produkcyjność oraz

ekonomikę żywienia.

Przedstawione zostaną zagadnienia relacji między żywieniem z jakością produktu zwierzęcego a także z żywieniowymi możliwościami ograniczenia obciążenia środowiska wynikającego z hodowli

zwierząt.

Literatura:

1) ŻYWIENIE ZWIERZĄT I PASZOZNAWSTWO: – 3-tomowy podręcznik pod red. D. Jamroz,

PWN Warszawa , 2001,2005

2) ANIMAL NUTRITION : Mc Donald P., Edwards R.A., Greenhalgh J.F., R Edwards R., Liam Sincler & Robert Wilkinson;

Perentice Hall; 7 edition ,2010

3) PASZE: Jadwiga Chachułowa, Fundacja ROZWÓJ SGGW, Warszawa 1998

4) PODSTAWY ŻYWIENIA ŻWIERZĄT I PASZOZNAWSTWO Stanisław Buraczewski i Aleksandra Ziołecka ;. Omnitech Press,

Warszawa 1991

5) ŻYWIENIE DROBIU : Larbier M., Leclerc D., , PWN, Warszawa, 1995

6) TIERERNÄHRUNG: Manfred Kirchgeßner, Gabriele Stangl, Frieder J. Schwarz; DLG-Verlag GmbH, 2014

Efekty uczenia się:

Po ukończeniu przedmiotu student

W zakresie wiedzy

1. Wykazuje znajomość zasad żywienia zwierząt.

2. Ma ogólną wiedzę z zakresu produkcji zwierzęcej.

3. Posiada podstawową wiedzę z zakresu wytwarzania i pozyskiwania produktów pochodzenia zwierzęcego oraz produkcji pasz.

W zakresie umiejętności

1. Posiada zdolność konstruowania i bilansowania dawek pokarmowych oraz mieszanek pasz

treściwych dla zwierząt.

2. Umie ocenić wartość surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego oraz pasz.

W zakresie kompetencji społecznych

1. Ma świadomość odpowiedzialności za skutki niewłaściwie prowadzonej hodowli zwierząt.

2. Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska.

Metody i kryteria oceniania:

Egzamin-pytania problemowe; ćwiczenie- każdorazowo rozwiązanie indywidualnego zadania (analiza sposobu rozwiązania, jego skutków żywieniowych) + trzy sprawdziany pisemne.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)

Okres: 2017-02-20 - 2017-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Janusz Orda
Prowadzący grup: Janusz Orda, Kamil Sierżant
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/18" (zakończony)

Okres: 2018-02-19 - 2018-06-14
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Janusz Orda
Prowadzący grup: Janusz Orda, Kamil Sierżant
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)

Okres: 2019-02-20 - 2019-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Janusz Orda
Prowadzący grup: Marta Michalak, NATALIA MOŻANOWICZ, Janusz Orda
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)

Okres: 2019-10-01 - 2020-02-03
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia więcej informacji
Koordynatorzy: Barbara Król
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)

Okres: 2020-03-01 - 2020-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia projektowe, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Barbara Król, Maja Słupczyńska
Prowadzący grup: Marta Michalak, ELIZA PIKSA, Maja Słupczyńska, Patrycja Wróblewska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia projektowe - Zaliczenie
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-9 (2025-04-18)