Żywienie zwierząt i paszoznawstwo
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | BZO-SI>ŻZiP |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Żywienie zwierząt i paszoznawstwo |
Jednostka: | KATEDRA ŻYWIENIA ZWIERZĄT I PASZOZNAWSTWA |
Grupy: |
Przedmioty 4 sem. - zootechnika, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
LUB
4.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Zootechnika |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | czwarty |
Skrócony opis: |
W ramach aktualnie stosowanych systemów żywienia omówione zostaną bytowe oraz produkcyjne potrzeby zwierząt hodowlanych w zależności od gatunku, masy ciała, wieku czy kierunku użytkowania oraz zasady ich pokrywania paszami o znanej wartości pokarmowej Przedstawione będą podstawy aktualnych systemów wartościowania pasz.Zaprezentowane będą zagadnienia zaburzeń metabolicznych u zwierząt na tle żywieniowym. Omówione zostaną podstawowe rodzaje pasz, ich charakterystyka, zastosowane w żywieniu różnych gatunków zwierząt z uwzględniające ich specyficznego wpływu na fizjologię, produkcyjność oraz ekonomikę żywienia. Przedstawione zostaną zagadnienia relacji między żywieniem z jakością produktu zwierzęcego a także z żywieniowymi możliwościami ograniczenia obciążenia środowiska wynikającego z hodowli zwierząt. |
Pełny opis: |
Przedstawione będą podstawy aktualnych systemów wartościowania pasz biorąc pod uwagę zawartość w nich energii i białka. Zaprezentowane będą zagadnienia zaburzeń metabolicznych u zwierząt na tle żywieniowym. W ramach tych systemów omówione zostaną bytowe oraz produkcyjne potrzeby energetyczne i białkowe zwierząt hodowlanych w zależności od gatunku, masy ciała, wieku czy kierunku użytkowania. Praktyczne zastosowanie tej wiedzy zostanie wykorzystane podczas układania dawek żywieniowych dla bydła , trzody chlewnej i drobiu z uwzględnienim zróżnicowanych potrzeb zwierząt w zależności od kierunku ich użytkowania. Omówione zostaną podstawowe rodzaje pasz, ich charakterystyka, zastosowane w żywieniu różnych gatunków zwierząt z uwzględnienim ich specyficznego wpływu na fizjologię, produkcyjność oraz ekonomikę żywienia. Przedstawione zostaną zagadnienia relacji między żywieniem z jakością produktu zwierzęcego a także z żywieniowymi możliwościami ograniczenia obciążenia środowiska wynikającego z hodowli zwierząt. |
Literatura: |
1) ŻYWIENIE ZWIERZĄT I PASZOZNAWSTWO: – 3-tomowy podręcznik pod red. D. Jamroz, PWN Warszawa , 2001,2005 2) ANIMAL NUTRITION : Mc Donald P., Edwards R.A., Greenhalgh J.F., R Edwards R., Liam Sincler & Robert Wilkinson; Perentice Hall; 7 edition ,2010 3) PASZE: Jadwiga Chachułowa, Fundacja ROZWÓJ SGGW, Warszawa 1998 4) PODSTAWY ŻYWIENIA ŻWIERZĄT I PASZOZNAWSTWO Stanisław Buraczewski i Aleksandra Ziołecka ;. Omnitech Press, Warszawa 1991 5) ŻYWIENIE DROBIU : Larbier M., Leclerc D., , PWN, Warszawa, 1995 6) TIERERNÄHRUNG: Manfred Kirchgeßner, Gabriele Stangl, Frieder J. Schwarz; DLG-Verlag GmbH, 2014 |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student W zakresie wiedzy 1. Wykazuje znajomość zasad żywienia zwierząt. 2. Ma ogólną wiedzę z zakresu produkcji zwierzęcej. 3. Posiada podstawową wiedzę z zakresu wytwarzania i pozyskiwania produktów pochodzenia zwierzęcego oraz produkcji pasz. W zakresie umiejętności 1. Posiada zdolność konstruowania i bilansowania dawek pokarmowych oraz mieszanek pasz treściwych dla zwierząt. 2. Umie ocenić wartość surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego oraz pasz. W zakresie kompetencji społecznych 1. Ma świadomość odpowiedzialności za skutki niewłaściwie prowadzonej hodowli zwierząt. 2. Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska. |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin-pytania problemowe; ćwiczenie- każdorazowo rozwiązanie indywidualnego zadania (analiza sposobu rozwiązania, jego skutków żywieniowych) + trzy sprawdziany pisemne. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2017-02-20 - 2017-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Janusz Orda | |
Prowadzący grup: | Janusz Orda, Kamil Sierżant | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2018-02-19 - 2018-06-14 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ ĆW
ĆW
ĆW
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Janusz Orda | |
Prowadzący grup: | Janusz Orda, Kamil Sierżant | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2019-02-20 - 2019-06-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ ĆW
ĆW
ĆW
ĆW
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Janusz Orda | |
Prowadzący grup: | Marta Michalak, NATALIA MOŻANOWICZ, Janusz Orda | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-03 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia
Wykład
|
|
Koordynatorzy: | Barbara Król | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-03-01 - 2020-06-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ ĆWP
ĆWP
ĆWP
ĆWP
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia projektowe, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Barbara Król, Maja Słupczyńska | |
Prowadzący grup: | Marta Michalak, ELIZA PIKSA, Maja Słupczyńska, Patrycja Wróblewska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia projektowe - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.