Technologia węglowodanów i tłuszczów
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | BBŻ-SI>TECWIT |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Technologia węglowodanów i tłuszczów |
Jednostka: | KATEDRA TECHNOLOGII ROLNEJ I PRZECHOWALNICTWA |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
5.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Bezpieczeństwo żywności |
Skrócony opis: |
Przedmiot obejmuje charakterystykę wybranych surowców węglowodanowych (burak cukrowy, ziemniak) oraz tłuszczowych pochodzenia roślinnego:: technologie otrzymywania cukru, skrobi ziemniaczanej i produktów pochodnych, przetworów ziemniaczanych, wyrobów cukierniczych i tłuszczów roślinnych oraz charakterystykę gotowych produktów |
Pełny opis: |
charakterystyka buraka cukrowego:: technologia przerobu buraka cukrowego:: charakterystyka ziemniaka:: technologia produkcji mączki ziemniaczanej, hydrolizatów i modyfikatów skrobiowych:: technologia produkcji suszów ziemniaczanych, frytek i czipsów:: technologia produkcji wyrobów ekstrudowanych, wybranych wyrobów cukierniczych. Charakterystyka głównych surowców tłuszczowych oraz otrzymywanych tłuszczów:: metody wydobywania tłuszczów:: rafinacja tłuszczów: hydratacja, neutralizacja, bielenie, dezodoryzacja i winteryzacja:: metody modyfikacji tłuszczów: uwodornianie, frakcjonowanie, przeestryfikowanie i mieszanie:: produkcja margaryny:: produkcja tłuszczów specjalnych:: produkty uboczne przemysłu tłuszczowego |
Literatura: |
Cukrownictwo. Red. Dobrzycki J., WNT Warszawa, 1988. Potato science and technology. Lisińska G., Leszczyński W., London, New York 1989. Niewiadomski H., Technologia tłuszczów jadalnych. WNT, Warszawa 1993. Ćwiczenia z technologii przetwórstwa węglowodanów. Lisińska G., Leszczyński W., Golachowski A., Regiec P., Pęksa A., Kita A., Wyd. AR we Wrocławiu, Wrocław 2002. |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student: w zakresie wiedzy: Wykazuje znajomość technologii produkcji i przetwarzania produktów pochodzenia roślinnego/Kolokwium Odpowiedź ustna Zaliczenie pisemne /BZ_W14,Zna technologiczne procesy wytwarzania żywności/Kolokwium Odpowiedź ustna Zaliczenie pisemne /BZ_W15,Ma wiedzę z zakresu bezpieczeństwa procesów wytwarzania żywności na wszystkich etapach/Kolokwium Odpowiedź ustna Zaliczenie pisemne /BZ_W17; w zakresie umięjętności: Posiada umiejętności wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystania potrzebnych informacji pochodzących z dokumentacji technologicznej/Obserwacja pracy w grupie Obserwacja pracy na ćwiczeniach/BZ_U01,Analizuje zagrożenia i wskazuje krytyczne punkty kontrolne na poszczególnych etapach wytwarzania żywności/Obserwacja pracy w grupie Obserwacja pracy na ćwiczeniach/BZ_U06,Wykorzystuje metody analizy i oceny jakości surowców i produktów pochodzenia roślinnego/Obserwacja pracy w grupie Obserwacja pracy na ćwiczeniach/BZ_U11; w zakresie kompetencji społecznych: Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie/Obserwacja pracy w grupie Obserwacja pracy na ćwiczeniach/BZ_K01,Ma świadomość konieczności rozwijania umiejętności zawodowych i uzupełniania wiedzy zawodowej o aktualne informacje z zakresu bezpieczeństwa żywności/Obserwacja pracy w grupie Obserwacja pracy na ćwiczeniach/BZ_ K02,Potrafi pracować w grupie, przyjmując różne w niej role, zwłaszcza przy rozwiązywaniu procesów technologicznych/Obserwacja pracy w grupie Obserwacja pracy na ćwiczeniach/BZ_K03 |
Metody i kryteria oceniania: |
ocena z ćwiczeń 50%, ocena z wykładu 50 % |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2017-02-20 - 2017-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Kita | |
Prowadzący grup: | Hanna Boruczkowska, Wioletta Drożdż, Mateusz Gertchen, Agnieszka Kita, Anna Pęksa, Tomasz Zięba | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Egzamin Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2018-02-19 - 2018-06-14 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Kita | |
Prowadzący grup: | Hanna Boruczkowska, Wioletta Drożdż, Antoni Golachowski, Joanna Miedzianka, Agnieszka Nemś, Anna Pęksa | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.