Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Technologia węglowodanów i tłuszczów

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: BBŻ-SI>TECWIT
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Technologia węglowodanów i tłuszczów
Jednostka: KATEDRA TECHNOLOGII ROLNEJ I PRZECHOWALNICTWA
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 5.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Kierunek:

Bezpieczeństwo żywności

Skrócony opis:

Przedmiot obejmuje charakterystykę wybranych surowców węglowodanowych (burak cukrowy, ziemniak) oraz tłuszczowych pochodzenia roślinnego:: technologie otrzymywania cukru, skrobi ziemniaczanej i produktów pochodnych, przetworów ziemniaczanych, wyrobów cukierniczych i tłuszczów roślinnych oraz charakterystykę gotowych produktów

Pełny opis:

charakterystyka buraka cukrowego:: technologia przerobu buraka cukrowego:: charakterystyka ziemniaka:: technologia produkcji mączki ziemniaczanej, hydrolizatów i modyfikatów skrobiowych:: technologia produkcji suszów ziemniaczanych, frytek i czipsów:: technologia produkcji wyrobów ekstrudowanych, wybranych wyrobów cukierniczych. Charakterystyka głównych surowców tłuszczowych oraz otrzymywanych tłuszczów:: metody wydobywania tłuszczów:: rafinacja tłuszczów: hydratacja, neutralizacja, bielenie, dezodoryzacja i winteryzacja:: metody modyfikacji tłuszczów: uwodornianie, frakcjonowanie, przeestryfikowanie i mieszanie:: produkcja margaryny:: produkcja tłuszczów specjalnych:: produkty uboczne przemysłu tłuszczowego

Literatura:

Cukrownictwo. Red. Dobrzycki J., WNT Warszawa, 1988.

Potato science and technology. Lisińska G., Leszczyński W., London, New York 1989.

Niewiadomski H., Technologia tłuszczów jadalnych. WNT, Warszawa 1993.

Ćwiczenia z technologii przetwórstwa węglowodanów. Lisińska G., Leszczyński W., Golachowski A., Regiec P., Pęksa A., Kita A., Wyd. AR we Wrocławiu, Wrocław 2002.

Efekty uczenia się:

Po ukończeniu przedmiotu student:

w zakresie wiedzy:

Wykazuje znajomość technologii produkcji i przetwarzania produktów pochodzenia roślinnego/Kolokwium

Odpowiedź ustna

Zaliczenie pisemne

/BZ_W14,Zna technologiczne procesy wytwarzania żywności/Kolokwium

Odpowiedź ustna

Zaliczenie pisemne

/BZ_W15,Ma wiedzę z zakresu bezpieczeństwa procesów wytwarzania żywności na wszystkich etapach/Kolokwium

Odpowiedź ustna

Zaliczenie pisemne

/BZ_W17;

w zakresie umięjętności:

Posiada umiejętności wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystania potrzebnych informacji pochodzących z dokumentacji technologicznej/Obserwacja pracy w grupie

Obserwacja pracy na ćwiczeniach/BZ_U01,Analizuje zagrożenia i wskazuje krytyczne punkty kontrolne na poszczególnych etapach wytwarzania żywności/Obserwacja pracy w grupie

Obserwacja pracy na ćwiczeniach/BZ_U06,Wykorzystuje metody analizy i oceny jakości surowców i produktów pochodzenia roślinnego/Obserwacja pracy w grupie

Obserwacja pracy na ćwiczeniach/BZ_U11;

w zakresie kompetencji społecznych:

Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie/Obserwacja pracy w grupie

Obserwacja pracy na ćwiczeniach/BZ_K01,Ma świadomość konieczności rozwijania umiejętności zawodowych i uzupełniania wiedzy zawodowej o aktualne informacje z zakresu bezpieczeństwa żywności/Obserwacja pracy w grupie

Obserwacja pracy na ćwiczeniach/BZ_ K02,Potrafi pracować w grupie, przyjmując różne w niej role, zwłaszcza przy rozwiązywaniu procesów technologicznych/Obserwacja pracy w grupie

Obserwacja pracy na ćwiczeniach/BZ_K03

Metody i kryteria oceniania:

ocena z ćwiczeń 50%, ocena z wykładu 50 %

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)

Okres: 2017-02-20 - 2017-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Agnieszka Kita
Prowadzący grup: Hanna Boruczkowska, Wioletta Drożdż, Mateusz Gertchen, Agnieszka Kita, Anna Pęksa, Tomasz Zięba
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Egzamin
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/18" (zakończony)

Okres: 2018-02-19 - 2018-06-14
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Agnieszka Kita
Prowadzący grup: Hanna Boruczkowska, Wioletta Drożdż, Antoni Golachowski, Joanna Miedzianka, Agnieszka Nemś, Anna Pęksa
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-9 (2025-04-18)