Zakres tematów: |
1. Znaczenie produkcji zwierzęcej i kierunki jej rozwoju.
(przedstawienie znaczenia produkcji wielkotowarowej, właściwego wyboru technologii utrzymania zwierząt na fermie w aspekcie ich potencjalnych wydajności i utrzymania wysokiego statusu zdrowotnego, aspekty ergonomiczne, szczegóły techniczne, fizjologiczne potrzeby zwierząt, aspekty ochrony środowiska naturalnego, przedstawienie podstawowych pojęć
z zakresu chowu i hodowli, stado i jego struktura, grupa produkcyjna i technologiczna, przedstawienie grup produkcyjnych zwierząt gospodarskich).
2. Charakterystyka ferm przemysłowych.
(omówienie podstawowych cech produkcji zwierzęcej, charakterystyka fermy przemysłowej, czynniki warunkujące optymalną efektywność produkcji, najczęściej popełniane błędy organizacyjne, lokalizacja obiektu, podstawowe zasady bioasekuracji: czynniki zewnętrzne
i wewnętrzne, wprowadzanie nowych zwierząt do obiektu, charakterystyka porównawcza produkcji w cyklu zamkniętym i otwartym, przedstawienie różnych systemów utrzymania zwierząt: system intensywny/ekstensywny, alkierzowy/pastwiskowy/kombinowany z dostępem do wybiegów bądź utrzymaniem na zewnątrz, utrzymanie ściołowe/bezściołowe/na głębokiej ściółce, utrzymanie indywidualne/grupowe).
3. Organizacja produkcji zwierzęcej.
(charakterystyka obiektu inwentarskiego, rytm produkcji, omówienie zależności: obiekt-zwierzęta /pozyskanie, przepędzanie/ -odchody- sprzedaż produktu finalnego, przedstawienie różnych systemów zadawania pasz na przykładzie trzody chlewnej i bydła: żywienie do woli/dozowane - różne typy koryt i paśników, biofix, hydromix, stacje żywieniowe, wozy paszowe, systemy odpajania zwierząt).
4. Szczegółowe technologie w produkcji trzody chlewnej: porodówki-kojce porodowe, odchów prosiąt, odchowalnie, tuczarnie, organizacja sektorów produkcyjnych, rozród.
Przegląd różnych systemów utrzymania i kojców dla poszczególnych grup produkcyjnych, wady i zalety różnych rozwiązań, podstawowe kryteria, jakie muszą być spełnione w pomieszczeniach inwentarskich, organizacja pracy w poszczególnych sektorach produkcyjnych, tworzenie grup technologicznych i przegrupowywanie, rutynowe czynności na fermie oraz przy każdej grupie produkcyjnej (odsadzanie, krycie, potwierdzanie prośności, itp.), schemat prac wykonywanych codziennie i sporadycznie.
5. Szczegółowe technologie w produkcji bydlęcej: obory uwięziowe/wolnostanowiskowe, ściołowe/bezściołowe, utrzymanie cieląt i jałówek, dój mechaniczny.
Przegląd różnych systemów utrzymania i kojców/boksów dla poszczególnych grup produkcyjnych, zasuszanie, wycielenia, utrzymanie krów w laktacji, wady i zalety różnych rozwiązań, podstawowe kryteria, jakie muszą być spełnione w pomieszczeniach inwentarskich, przegląd różnych systemów doju i hal udojowych, organizacja pracy w poszczególnych sektorach produkcyjnych, tworzenie grup technologicznych, rutynowe czynności na fermie oraz przy każdej grupie produkcyjnej, schemat prac wykonywanych codziennie i sporadycznie.
6. Produkcja drobiarska.
Przegląd gatunków użytkowanych w produkcji drobiarskiej (kury, indyki, kaczki, gęsi, perlice, przepiórki). Typy użytkowe i kierunki użytkowania. Standardy technologiczne produkcji drobiarskiej. Systemy produkcji drobiu (ekstensywny, półintensywny, intensywny, systemy utrzymania drobiu w produkcji wielkotowarowej: na głębokiej ściółce, ściółkowo-rusztowy, klatkowy /bateryjny/, klatki przejściowe i udoskonalone, systemy alternatywne). Wzorzec zachowania poszczególnych gatunków i typów w aspekcie zalecanych systemów utrzymania (pomieszczenia dla drobiu, lokalizacja fermy, bioasekuracja, cechy budynku, sprzęt do zadawania paszy i wody). Przemysłowa technologia jaj konsumpcyjnych, produkcja mięsa, budynki z otwartymi wybiegami, dodatkowe wymagania dla producentów.
7. Ekologiczne uwarunkowania i organizacja produkcji zwierzęcej.
Współczesne uwarunkowania rozwoju rolnictwa i produkcji ekologicznej, zagrożenia różnorodności biologicznej, cele i charakterystyka rolnictwa ekologicznego, miejsce zwierząt
w gospodarstwie ekologicznym, rasy zwierząt predysponowane do takiej hodowli i chowu.
|