1. Higiena mięsa.
- podstawa prawna – Rozporządzenie 178/2002
- definicje
- bezpieczeństwo żywności
- łańcuch żywnościowy
2. Postępowanie ze zwierzętami rzeźnymi
- podstawa prawna – Rozporządzenie 853/2004 i 1/2005
- dobrostan zwierząt w czasie skupu, transportu, odpoczynku przedubojowego i uboju.
- badanie przedubojowe,
- higiena uboju zwierząt
3. Badanie poubojowe mięsa wołowego i wieprzowego.
- podstawa prawna – Rozporządzenie 854/2004
- badanie poubojowe mięsa wołowego
- badanie poubojowe mięsa wieprzowego
- badanie poubojowe mięsa końskiego
- badanie poubojowe mięsa małych przeżuwaczy
- badanie poubojowe mięsa drobiowego
4. Trichinoskopia – badanie mięsa w kierunku na włośnie.
- podstawa prawna – Rozporządzenie 2075/2005
- pobieranie próbek mięsa do badania na włośnie
- metoda wytrawiania badania mięsa w kierunku na włośnie
- metoda kompresorowa badania mięsa w kierunku na włośnie
- postępowanie z mięsem
- ocena mięsa
5. Zasady higieny w ubojni zwierząt rzeźnych i zakładzie mięsnym
- higiena osobista w zakładzie mięsnym
- odzież robocza i ochronna pracowników w hali uboju
- mycie i dezynfekcja w zakładzie
- weryfikacja skuteczności mycia i dezynfekcji
- organizacja stanowiska pracy inspektora weterynarii i pracownika ubojowego
- BHP w hali ubojowej
|