Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Technologia surowców roślinnych BBŻ-SI>TECSR
Ćwiczenia (ĆW) Semestr zimowy 2019/20

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 30
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Zaliczenie
Zakres tematów:

Blok technologii owoców i warzyw:

Ćwiczenie 1. Właściwości i przemiany barwników owoców i warzyw.

Ćwiczenie 2. Technologia konserw pasteryzowanych z owoców. Wpływ wybranych operacji i zabiegów technologicznych na jakość kompotów.

Ćwiczenie 3. Technologia soków i napojów owocowych. Wpływ depektynizacji na jakość napojów owocowych.

Ćwiczenie 4. Technologia winiarstwa. Optymalny skład nastawu i warunki fermentacji

Blok technologii zbóż:

Ćwiczenie 1. Ocena cech fizycznych oraz cech przemiałowych ziarna zbóż.

Ćwiczenie 2. Metody oceny przydatności produktów młynarskich na cele piekarskie.

Ćwiczenie 3. Wpływ parametrów surowca na jakość makaronów suszonych.

Ćwiczenie 4 Ocena wartości wypiekowej mąki pszennej i żytniej metodą bezpośrednią. Ocena jakości produktów piekarskich

Blok technologii węglowodanów i tłuszczów roślinnych:

Ćwiczenie 1. Ocena jakości korzeni buraka cukrowego. Metody ekstrakcji cukru.

Ćwiczenie 2. Ocena ziemniaka kierowanego do przerobu w krochmalni i do przetwórstwa ziemniaczanego. Określenie wybranych właściwości skrobi.

Ćwiczenie 3. Ocena jakości olejów tłoczonych na zimno i rafinowanych.

Ćwiczenie 4. Technologia czekolady. Wpływ temperowania na jakość wyrobów czekoladowych

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 każdy wtorek, 12:00 - 14:00, sala 229
AGNIESZKA NEMŚ, JOANNA KOLNIAK-OSTEK, RADOSŁAW SPYCHAJ, AGATA WOJCIECHOWICZ-BUDZISZ 18/ szczegóły
2 każdy wtorek, 14:00 - 16:00, sala 229
JOANNA KOLNIAK-OSTEK, RADOSŁAW SPYCHAJ, AGATA WOJCIECHOWICZ-BUDZISZ, AGNIESZKA NEMŚ 17/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Centrum Nauk o Żywności i Żywieniu
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-3 (2024-06-10)