Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Technologia surowców roślinnych BBŻ-SI>TECSR
Wykład (WYK) Semestr zimowy 2019/20

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 30
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Egzamin
Zakres tematów:

Blok technologii owoców i warzyw:

Wykład 1. Surowce dla przemysłu owocowo-warzywnego. Skład chemiczny, jakość i znaczenie żywieniowe owoców, warzyw i grzybów. Przyczyny psucia się surowców i produktów owocowo-warzywnych oraz metody ich utrwalania.

Wykład 2. Opakowania, surowce pomocnicze i dodatki w przemyśle owocowo-warzywnym. Odpady produkcyjne i ich wykorzystanie.

Wykład 3. Produkcja soków, nektarów i napojów z owoców i warzyw. Zagęszczone soki owocowe i warzywne oraz koncentraty.

Wykład 4. Termiczne metody przetwórstwa owoców i warzyw.

Wykład 5. Wykorzystanie procesów fermentacji w przetwórstwie owoców i warzyw

Blok technologii zbóż:

Wykład 1. Rola i charakterystyka surowca zbożowego jako surowca w technologii żywności pochodzenia roślinnego

Wykład 2. Ocena przydatności ziarna jako surowca młynarskiego i kaszarskiego

Wykład 3. Ocena zbożowego surowca piekarskiego i ciastkarskiego

Wykład 4. Założenia i zarys technologii piekarskiej

Wykład 5. Założenia i zarys technologii produktów makaronowych i noodlerdquo;

Blok technologii węglowodanów i tłuszczów roślinnych:

Wykład 1. Cukrownictwo. Technologia przerobu buraka cukrowego.

Wykład 2. Surowce skrobiowe. Technologia otrzymywania skrobi ziemniaczanej.

Wykład 3. Produkcja przetworów ziemniaczanych - wpływ czynników surowcowych i technologicznych na jakość produktów.

Wykład 4. Roślinne surowce tłuszczowe. Technologia otrzymywania tłuszczów roślinnych.

Wykład 5. Charakterystyka wyrobów cukierniczych.

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 każdy poniedziałek, 14:30 - 16:00, sala AZ
JOANNA KOLNIAK-OSTEK, RADOSŁAW SPYCHAJ, AGNIESZKA KITA, HANNA BORUCZKOWSKA, WIOLETTA DROŻDŻ 35/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Budynek Biologii
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-3 (2024-06-10)