1. Uboczne artykuły ubojowe. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określające przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi i uchylające rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego)
2. Warunki obrotu mięsem, łańcuch chłodniczy. Koncepcja łańcucha chłodniczego. Zakresy temperatur. Monitorowanie transportu chłodniczego.
3. Dokumentacja weterynaryjna, informacja o łańcuchu żywieniowym, księgi badania przedubojowego, księgi badania poubojowego, rejestry próbek, rejestry wyników badań laboratoryjnych, instrukcje głównego lekarza weterynarii.
4. Teorie zatruć pokarmowych. Podział i charakterystyka najważniejszych, z punktu widzenia oceny mięsa, drobnoustrojów występujących w mięsie
5. Mięso - budowa, skład chemiczny, dojrzewanie mięsa. Procesy zachodzące po uboju zwierząt, wpływ na jakość mięsa.
6. Jakość mięsa, miopatie stresowe: PSE, DFD. Zapobieganie zmianom, mechanizm zmian, wykorzystanie mięsa zmienionego.
7. Niepożądane przemiany fizyko-chemiczne zachodzące w mięsie
8. Wady mięsa, Postępowanie poubojowe. Wodnistość, chudość, wychudzenie, kwaśna fermentacja przenikliwa, żółtaczki.
9. Ocena mięsa przy występowaniu chorób zakaźnych cz. 1.
10. Ocena mięsa przy występowaniu chorób zakaźnych cz. 2.
11. Ocena mięsa przy występowaniu chorób pasożytniczych
12. Badania laboratoryjne mięsa, monitoring, kierunki badań, laboratoria, akredytacja
13. Metody konserwowania mięsa, peklowanie, suszenie, pasteryzowanie, sterylizowanie, suszenie, pakowanie w atmosferze zmodyfikowanej, pakowanie próżniowe, paskalizacja
14. Diagnostyka różnicowa zmian chorobowych w badaniu poubojowym, wpływ na ocenę mięsa. Zmiany narządów wewnętrznych.
15. Diagnostyka różnicowa zmian chorobowych w badaniu poubojowym, wpływ na ocenę mięsa. Ocena mięsa przy wybranych jednostkach chorobowych.
|