Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Slaughter Animals and Meat Hygiene II MWW-AJ>Slaughter2
Ćwiczenia kliniczne (ĆWK) Semestr zimowy 2019/20

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 20
Limit miejsc: (brak limitu)
Zakres tematów:

6. Struktura zakładów mięsnych spełniających wymagania HACCP (Zajęcia terenowe)

- otoczenie zakładu

- organizacja wewnętrzna zakładu

- linia uboju trzody chlewnej,

- linia uboju bydła,

- zabezpieczenie zakładu przed gryzoniami

- zabezpieczenie zakładu przed owadami

- ciągi technologiczne

- cześć brudna i czysta zakładu

7. Transport zwierząt rzeźnych i badanie przedubojowe (Zajęcia terenowe)

- warunki wyładunku i wypoczynku zwierząt rzeźnych

- badanie przedubojowe i decyzje lekarsko-weterynaryjne

- znakowanie i identyfikacja zwierząt

- dokumentacja weterynaryjna

- higiena środków transportu zwierząt

8. Badanie poubojowe mięsa wieprzowego (Zajęcia terenowe)

- poubojowe badanie ośrodków

- poubojowe badanie tusz

- badanie szczegółowe

- badanie trychinoskopowe

9. Badanie poubojowe mięsa wołowego (Zajęcia terenowe)

- poubojowe badanie głów

- poubojowe badanie ośrodków

- poubojowe badanie tusz

- badanie szczegółowe

- pobieranie próbek do badania na BSE

10. Postępowanie z mięsem po uboju (Zajęcia terenowe)

- ocena,

- znakowanie,

- znaki jakości zdrowotnej,

- rozbiór mięsa na elementy

- dokumentacja weterynaryjna

11. Postępowanie z ubocznymi artykułami uboju i odpadami (Zajęcia terenowe)

- odpady kategorii pierwszej

- odpady kategorii drugiej

- odpady kategorii trzeciej

- SRM

- dokumentacja weterynaryjna

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
33 (brak danych), (sala nieznana)
0/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-3 (2024-06-10)