Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy nanotechnologii w produkcji żywności BBŻ-SI>PODNANOTECH
Wykład (WYK) Semestr letni 2019/20

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 15
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Zaliczenie
Zakres tematów:

1. Wprowadzenie do nanotechnologii

2. Nanomateriały i ich właściwości

3. Metody otrzymywania nanocząstek (cz. 1)

4. Metody otrzymywania nanocząstek (cz. 2)

5. Regulacje prawne w zakresie nanotechnologii

6. Toksyczność i biokompatybilność nanocząstek (cz. 1)

7. Toksyczność i biokompatybilność nanocząstek (cz. 2)

8. Oddziaływanie nanocząstek z bakteriami i komórkami

9. Metody badania właściwości fizyko-chemicznych i biologicznych nanomateriałów (cz. 1)

10. Metody badania właściwości fizyko-chemicznych i biologicznych nanomateriałów (cz. 2)

11. Korzyści wynikające z zastosowania nanotechnologii

12. Zagrożenia i niewiadome wynikające z zastosowania nanotechnologii z punktu widzenia środowiskowego i zdrowotnego (cz. 1)

13. Zagrożenia i niewiadome wynikające z zastosowania nanotechnologii z punktu widzenia środowiskowego i zdrowotnego (cz. 2)

14. Nanomateriały inspirowane obserwacjami przyrody

15. Perspektywy rozwoju nanotechnologii w bliższej i dalszej przyszłości

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 każdy piątek, 14:30 - 16:30, sala AZ
Monika Kowalska-Góralska, Katarzyna Czyż 35/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Budynek Biologii
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-9 (2025-04-18)