Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

BHP w rolnictwie PRO-SI>BHPROL
Wykład (WYK) Semestr zimowy 2019/20

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 15
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Zaliczenie
Literatura:

Podstawowa:

Kulka A. 2009. Bezpieczeństwo i higiena pracy w gospodarstwie rolnym. Poradnik dla doradców rolnych. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Rączkowski B. 2009; BHP w praktyce – wydanie XII. ODDK Gdańsk

Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy. Dz.U. 1974 nr 24 poz. 141

Uzupełniająca:

Bridger R. S. Introduction to ergonomics; 3rd edition. CRC Press 2009.

PN-EN ISO 19011:2003. Wytyczne dotyczące audytowania systemów zarządzania jakością i/lub zarządzania środowiskowego

Efekty uczenia się:

Po ukończeniu kursu student

W zakresie wiedzy

Student posiada wiedzę umożliwiającą ocenę systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy, zgodnie z wymaganiami norm. Zna środki bezpieczeństwa oraz ochrony indywidualnej i zbiorowej oraz kryteria ich doboru. Zna typowe czynniki i rodzaje zagrożeń występujące na stanowiskach pracy w rolnictwie. Zna zasady zmniejszenia czynników narażenia i zagrożenia w środowisku pracy.

[RR_P6S_WG10]

W zakresie umiejętności

Student ma przygotowanie do oceny w zakresie BHP stanowisk pracy w rolnictwie. Potrafi określić czynniki i rodzaje zagrożeń oraz wskazać sposoby ich zmniejszenia. Potrafi przeprowadzić audyt wewnętrzny w obszarze BHP oraz przygotować raport z audytu. potrafi planować ścieżkę własnego rozwoju zawodowego, rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie.

[RR_P6S_UW03; RR_P6S_UO03; RR_P6S_UU01]

W zakresie kompetencji społecznych

Student jest wrażliwy na występujące zagrożenia bezpieczeństwa przy pracach w rolnictwie i podczas produkcji i dystrybucji żywności, ma świadomość związanego z nimi ryzyka. Posiada umiejętność krytycznej oceny oraz potrafi formułować opinie dotyczące zagadnień bezpieczeństwa.

[RR_P6S_KK01]

Metody i kryteria oceniania:

Wiedza

Kolokwia i egzamin.

Umiejętności

Ocena poprawności wykonania sprawozdań z ćwiczeń.

Kompetencje społeczne

Ocena poprawności wykonania sprawozdań z ćwiczeń. Dyskusja na zajęciach.

Zakres tematów:

1. Ogólne informacje na temat bezpieczeństwa i higieny pracy w gospodarstwie rolnym. Podstawy prawne bezpieczeństwa i higieny pracy w rolnictwie.

2. Ocena ryzyka zawodowego w rolniczym środowisku pracy. Wypadki przy pracy rolniczej i choroby zawodowe.

3. Dobre praktyki bezpieczeństwa pracy w produkcji rolnej – zagadnienia ogólne. Bezpieczeństwo na terenie gospodarstwa rolnego.

4. Zasady bezpieczeństwa przy eksploatacji sprzętu rolniczego.

5. Zasady bezpieczeństwa podczas prac transportowych.

6. Bezpieczeństwo i higiena pracy w produkcji roślinnej - zasady bezpieczeństwa podczas uprawy gleby, siewu, sadzenia i zbioru płodów rolnych.

7. Zasady bezpieczeństwa podczas prac związanych z nawożeniem mineralnym.

8. Zasady bezpieczeństwa podczas prac związanych z nawożeniem organicznym.

9. Zasady bezpieczeństwa podczas prac związanych z chemiczną ochroną roślin – informacje podstawowe.

10. Zasady bezpieczeństwa podczas prac związanych z chemiczną ochroną roślin – środki ochrony indywidualnej, bezpieczna eksploatacja sprzętu.

11. Dobre praktyki bezpieczeństwa i higieny pracy w produkcji zwierzęcej. Zasady bezpieczeństwa i higieny przy obsłudze zwierząt gospodarskich.

12. Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy przy produkcji pasz.

13. Zasady bezpieczeństwa podczas prac szkółkarskich.

14. Zasady bezpieczeństwa podczas prac sadowniczych - zbiór, transport i przechowywanie owoców.

15. Dobre praktyki BHP podczas innych prac wykonywanych przez rolników – spawanie elektryczne i gazowe, użytkowanie narzędzi mechanicznych.

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 każdy wtorek, 15:00 - 16:00, sala 26 MR
Marek Brennensthul, Beata Cieniawska 24/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Budynek Inżynierii Rolniczej
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-9 (2025-04-18)