Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ochrona roślin PRO-SI>OROŚL1
Wykład (WYK) Semestr zimowy 2019/20

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 30
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Zaliczenie
Literatura:

1. Boczek J. Wyd. 1998., Nauka o szkodnikach roślin uprawnych, SGGW.

2. Klimaszewski M.S. 1996. Zarys entomologii ogólnej, , Wyd. Uniwersytetu Śląskiego.

3. Łęski K, red. 1971. Szkodniki i choroby roślin sadowniczych, PWRiL, 1971.

4. Opyrchałowa J. 1994. Wybrane działy ekologii owadów z uwzględnieniem tematyki dotyczącej ochrony środowiska rolniczego. WSP Opole.

5. Rechcigl J.E., Rechcigl N.A., 2000.Biological and Biotechnological Control of Insect Pests. Lewis Publishers.

6. Robak J. Wiech K., 1998. Choroby i szkodniki warzyw, Plant Press.

7. Wilkaniec B. red. 2010, Entomologia cz. 2 (Entomologia szczegółowa) PWRiL Poznań.

8. Wilkaniec B., red. 2009. Entomologia cz. 1 (Entomologia ogólna) PWRiL Poznań.

Efekty uczenia się:

Po ukończeniu przedmiotu student

W zakresie wiedzy

Ma wiedzę teoretyczną i praktyczną dotyczącą ważnych gospodarczo szkodników, występujących na roślinach rolniczych i najważniejszych drzew i krzewów owocowych. Zna i rozumie wpływ czynników abiotycznych (wilgotność, temperatura, pH gleby, fotoperiod) na rozwój fitofagów. Rozumie dynamikę zasiedlania upraw przez gatunki szkodliwe.

Zna podstawy epidemiologii i ekologii populacji owadów. Posiada wiedzę o zależnościach między szkodnikiem, rośliną gospodarzem a czynnikami środowiskowymi.

Ma wiedzę na temat metod ochrony roślin przed fitofagami. Rozumie konieczność stosowania integrowanych metod ochrony roślin (IPM).

[RR_P6S_WK04; RR_P6S_ WG07; RR_P6S_ WK08]

W zakresie umiejętności

Posiada praktyczną umiejętność rozpoznawania najważniejszych szkodników roślin rolniczych. Umie zdefiniować podstawowe pojęcia związane z komunikacją chemiczną owadów. Posiada umiejętność praktycznego ich wykorzystania.

Umie ocenić szkodliwość czynników biotycznych, ich wpływ na wielkość i jakość plonu oraz zagrożenia związane z ich występowaniem w uprawie. Stosuje diagnostyczne metody laboratoryjne. Umie ocenić znaczenie bioróżnorodności, jako czynnika stabilizującego równowagę populacyjną w agrosystemach.

Umie ocenić zagrożenia związane z przekroczeniem progów szkodliwości, zastosować skale zagrożenia uprawy oraz określić ich wpływ na wielkość szkód i konieczność zastosowania ochrony. Potrafi prawidłowo zaplanować, wykonać oraz sprawdzić, jakość przeprowadzonych zabiegów ochrony roślin.

[RR_P6S_UW02; RR_P6S_ UW03]

W zakresie kompetencji społecznych

Rozumie szkodliwość środków ochrony roślin dla środowiska naturalnego. Potrafi krytycznie odnieść się do nierzetelnych informacji marketingowych dotyczących „znacznych” zagrożeń powodowanych przez fitofagi oraz konieczności ich natychmiastowego zwalczania (przeciwdziałanie nadużywania pestycydów).

Ma świadomość społecznych korzyści wynikających ze stosowania integrowanych metod ochrony roślin. Potrafi pracować indywidualnie oraz organizować i prowadzić badania dotyczące ochrony roślin w zespole. Rozumie potrzebę dokształcania się i stałego podnoszenia kompetencji w zakresie ochrony roślin.

[RR_P6S_KO01; RR_P6S_KK01]

Metody i kryteria oceniania:

Wiedza

Egzamin pisemny oraz minimum 2 kolokwia.

Umiejętności

Obserwacja konsekwencji i spójności działań podczas realizowania zadań w przebiegu ćwiczeń z przedmiotu.

Kompetencje społeczne

Ocena efektów pracy indywidualnej i w zespole. Treści prezentowane i deklarowane w dyskusjach podczas zajęć.

Zakres tematów:

1. Pochodzenie owadów. Podstawy systematyki, główne procesy adaptacyjne gromady owadów. Koewolucja.

2. Biologiczne podstawy szkodliwości owadów. Pojęcie szkodliwości, typy uszkodzeń roślin.

3. Wpływ czynników abiotycznych i biotycznych na życie i rozwój owadów (temperatura, wilgotność, fotoperiod, epizoocja ect.).

4. Wpływ środowiska na rozwój populacji oraz masowe pojawy szkodników (gradacje) .

5. Sposoby porozumiewania się owadów (komunikacja chemiczna- feromony) – biologiczne aspekty monitoringu populacji owadów szkodliwych .

6. Szkodniki wielożerne roślin uprawnych

7. Szkodniki roślin okopowych i przemysłowych

8. Szkodniki rzepaku i roślin pokrewnych

9. Szkodniki zbóż i traw nasiennych

10. Szkodliwe stawonogi sadów i jagodników

11. Szkodniki roślin bobowatych. Ważniejsze szkodniki magazynowe nasion i suszu pochodzenia roślinnego.

12. Entomofauna pożyteczna, naturalne mechanizmy regulacji liczebności populacji entomofauną pól uprawnych (owady zapylające, wrogowie naturalni szkodników).

13. Klasyfikacja i opis objawów właściwych (więdnięcia, zmiany zabarwienia, nekrozy, zniekształcenia, narośle, rany, zrakowacenia, wydzieliny).

14. Klasyfikacja i opis oznak etologicznych powodowanych przez infekcyjne czynniki chorobotwórcze.

15. Wirusy, wiroidy, bakterie, jako patogeny roślin.

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 każda środa, 9:00 - 10:30, sala IVC
Krzysztof Matkowski, Zdzisław Klukowski, Jacek Twardowski 24/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Centrum Dydaktyczno-Naukowe
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-9 (2025-04-18)