Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Warzywnictwo PRO-SI>WARO
Wykład (WYK) Semestr zimowy 2019/20

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 15
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Zaliczenie
Literatura:

Kołota E ,Orłowski M., Biesiada A. 2007. Warzywnictwo. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Knaflewski M./ praca zbiorowa / 2007. Ogólna uprawa warzyw. PWR i L Poznań.

Knaflewski M.(praca zbiorowa)2010.Uprawa warzyw w pomieszczeniach .PWR i L Poznań.

Efekty uczenia się:

Po ukończeniu przedmiotu student

W zakresie wiedzy

Student wykorzystuje wiedzę związaną z biologią, wymaganiami glebowymi i klimatycznymi, zasadami nawadniania, nawożenia i uprawy poszczególnych gatunków warzyw polowych i pod osłonami. Wyjaśnia wpływ czynników mikroklimatycznych i agrotechnicznych na wielkość i jakość plonu rośliny uprawnej, ocenia stan zagrożenia upraw przez choroby, szkodniki i chwasty.

[RR_P6S_WK06; RR_P6S_WK07]

W zakresie umiejętności

Student nabywa umiejętności wyboru odmiany dostosowanej do obranego celu produkcji oraz skutecznych metod ochrony roślin. Określa optymalny termin zbioru, sposób traktowania posprzętnego warzyw. Potrafi opracować kartę technologiczną ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw na zbiór w różnych porach roku.

[RR_P6S_UW03; RR_P6S_UO01]

W zakresie kompetencji społecznych

Student ma świadomość odpowiedzialności za jakość produkcji warzywniczej, ma świadomość ryzyka jej prowadzenia oraz wpływu na środowisko naturalne.

[RR_P6S_KO01; RR_P6S_KO02]

Metody i kryteria oceniania:

Wiedza

Zaliczenie pisemne.

Umiejętności

Zaliczenie pisemne.

Kompetencje społeczne

Aktywność na zajęciach.

Zakres tematów:

1. Znaczenie warzyw w odżywianiu człowieka. Stan warzywnictwa w Polsce i perspektywy jego rozwoju. 2 godz.

2. Warunki przyrodnicze i ekonomiczne uprawy warzyw (temperatura, światło, opady, gleba , wiatr, dwutlenek węgla). 4 godz.

3. Rejonizacja produkcji warzywniczej w Polsce. 1 godz.

4. Nawożenie organiczne i mineralne warzyw. 3 godz.

5. Uprawa warzyw z siewu, przygotowanie nasion do siewu, metody i terminy siewu. 1 godz.

6.Metody przyspieszania zbioru w polowej uprawie warzyw. 2 godz.

7.Zbiór i przechowywanie warzyw. 2 godz.

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 każda środa, 10:30 - 11:30, sala IVC
Katarzyna Adamczewska-Sowińska 24/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Centrum Dydaktyczno-Naukowe
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-9 (2025-04-18)