Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Sadownictwo PRO-SI>SADO
Ćwiczenia laboratoryjne (ĆWL) Semestr zimowy 2019/20

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 30
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Zaliczenie
Literatura:

Pieniążek S.A. 2000. Sadownictwo. PWRiL,Warszawa.

Czynczyk A. 1994. Szkółkarstwo sadownicze. PWRiL, Warszawa.

Rejman A. 1994. Pomologia - odmianoznawstwo roślin sadowniczych. PWRiL, Warszawa.

Efekty uczenia się:

Po ukończeniu przedmiotu student

W zakresie wiedzy

Student ma wiedzę z zakresu uprawy roślin sadowniczych i ich wymagań przyrodniczych. Zna wartość odżywczą owoców oraz rozumie ich ważną rolę w odżywianiu człowieka.

Potrafi rozpoznać najważniejsze odmiany jabłoni na podstawie ich cech diagnostycznych.

Posiada niezbędną wiedzę na temat proekologicznych metod produkcji owoców oraz potrafi wyjaśnić ich ważny wpływ na ochronę środowiska naturalnego.

[RR_P6S_WG06; RR_P6S_WK05; RR_P6S_WK06]

W zakresie umiejętności

Student umie założyć i poprowadzić nowoczesne gospodarstwo sadownicze, zajmujące się produkcją owoców z drzew i roślin jagodowych (truskawka, porzeczka) na bezpośrednie spożycie, dla przetwórstwa i przechowalnictwa.

Potrafi wykonać 2 podstawowe zabiegi uszlachetniania drzew owocowych.

[RR_P6S_UW02; RR_P6S_UW03; RR_P6S_UO03]

W zakresie kompetencji społecznych

Student ma świadomość odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości owoców deserowych i na potrzeby przetwórstwa oraz wprowadzenie metod uprawy uwzględniających ochronę środowiska naturalnego.

Docenia potrzebę dokształcania.

[RR_P6S_KO01; RR_P6S_KO03]

Metody i kryteria oceniania:

Wiedza

Kolokwia na ćwiczeniach, pisemne zaliczenie wykładów.

Umiejętności

Umiejętność rozpoznawania kilkunastu odmian jabłoni, ocena efektów pracy indywidualnej i w zespole.

Kompetencje społeczne

Ocena poprawności doboru informacji, prawidłowa interpretacja przyswajanej wiedzy, ocena umiejętności myślenia i kreatywnego działania.

Zakres tematów:

1-2. Podstawowe pojęcia z zakresu szkółkarstwa roślin sadowniczych.

3-4. Cykle produkcyjne podkładek generatywnych i wegetatywnych oraz drzewka owocowego.

5-6. Uszlachetnianie drzew owocowych - szczepienie i okulizacja. Praktyczna nauka okulizacji.

7-8. Podsumowanie wiedzy ze szkółkarstwa.

9-10. Podstawowe pojęcia z zakresu pomologii drzew ziarnkowych. Cechy gospodarcze drzew i owoców jabłoni. Zapoznanie się z cechami diagnostycznymi jabłek.

11-14. Opis według cech diagnostycznych oraz próby smakowe 12 odmian jabłoni.

15-16. Pomologia gruszy - wybór i charakterystyka odmian do nasadzeń produkcyjnych i amatorskich.

17-18. Praktyczne rozpoznawanie 12 odmian jabłoni, podsumowanie zdobytej wiedzy.

19-20. Pomologia drzew pestkowych - wybór i charakterystyka odmian do nasadzeń produkcyjnych i amatorskich.

21-22. Pomologia roślin jagodowych - wybór i charakterystyka odmian do nasadzeń produkcyjnych i amatorskich.

23-24. Program ochrony jabłoni przed parchem. Metody chemiczne, biologiczne i mechaniczne ograniczające populację grzyba Venturia inaequalis.

25-26. Hodowla odmian o genetycznej odporności na parcha jabłoni.

27-28. Choroby fizjologiczne i grzybowe występujące w przechowalnictwie jabłek.

29-30. Podsumowanie wiedzy z zakresu ochrony drzew owocowych.

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 każda środa, 14:30 - 16:00, sala 351
Maria Licznar-Małańczuk, KACPER PARYPA 14/ szczegóły
2 każda środa, 16:15 - 17:45, sala 351
Maria Licznar-Małańczuk 10/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Centrum Dydaktyczno-Naukowe
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-9 (2025-04-18)