Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Sadownictwo PRO-SI>SADO
Wykład (WYK) Semestr zimowy 2019/20

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 15
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Zaliczenie
Literatura:

Pieniążek S.A. 2000. Sadownictwo. PWRiL,Warszawa.

Czynczyk A. 1994. Szkółkarstwo sadownicze. PWRiL, Warszawa.

Rejman A. 1994. Pomologia - odmianoznawstwo roślin sadowniczych. PWRiL, Warszawa.

Efekty uczenia się:

Po ukończeniu przedmiotu student

W zakresie wiedzy

Student ma wiedzę z zakresu uprawy roślin sadowniczych i ich wymagań przyrodniczych. Zna wartość odżywczą owoców oraz rozumie ich ważną rolę w odżywianiu człowieka.

Potrafi rozpoznać najważniejsze odmiany jabłoni na podstawie ich cech diagnostycznych.

Posiada niezbędną wiedzę na temat proekologicznych metod produkcji owoców oraz potrafi wyjaśnić ich ważny wpływ na ochronę środowiska naturalnego.

[RR_P6S_WG06; RR_P6S_WK05; RR_P6S_WK06]

W zakresie umiejętności

Student umie założyć i poprowadzić nowoczesne gospodarstwo sadownicze, zajmujące się produkcją owoców z drzew i roślin jagodowych (truskawka, porzeczka) na bezpośrednie spożycie, dla przetwórstwa i przechowalnictwa.

Potrafi wykonać 2 podstawowe zabiegi uszlachetniania drzew owocowych.

[RR_P6S_UW02; RR_P6S_UW03; RR_P6S_UO03]

W zakresie kompetencji społecznych

Student ma świadomość odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości owoców deserowych i na potrzeby przetwórstwa oraz wprowadzenie metod uprawy uwzględniających ochronę środowiska naturalnego.

Docenia potrzebę dokształcania.

[RR_P6S_KO01; RR_P6S_KO03]

Metody i kryteria oceniania:

Wiedza

Kolokwia na ćwiczeniach, pisemne zaliczenie wykładów.

Umiejętności

Umiejętność rozpoznawania kilkunastu odmian jabłoni, ocena efektów pracy indywidualnej i w zespole.

Kompetencje społeczne

Ocena poprawności doboru informacji, prawidłowa interpretacja przyswajanej wiedzy, ocena umiejętności myślenia i kreatywnego działania.

Zakres tematów:

1-2. Stan sadownictwa i wartość odżywcza owoców.

3-4. Przyrodnicze warunki rozwoju sadownictwa (omówienie warunków klimatycznych i glebowych).

5. Zmęczenie gleby (przyczyny powstawania, objawy, zapobieganie, test biologiczny).

6. Uprawa gl(sposoby uprawy gleby w rzędach i międzyrzędziach sadu lub plantacji).

7. Nawożenie (sposoby określania potrzeb nawozowych roślin sadowniczych, terminy stosowania nawozów).

8. Cięcie i formowanie drzew (wpływ cięcia na drzewa owocowe; terminy i rodzaje cięcia).

9. Integrowana Produkcja Owoców (IPO): omówienie 6 zasad tej produkcji; typy koron drzew

10. Nadzorowana ochrona sadu.

11-12. Przechowywanie owoców (wskaźniki określające dojrzałość zbiorczą jabłek; najważniejsze pomieszczenia przechowalnicze – przechowalnia zwykła, chłodnia zwykła, chłodnia KA i ULO).

13. Truskawka (zakładanie i prowadzenie plantacji).

14. Porzeczka (zakładanie i prowadzenie plantacji; organizacja zbioru porzeczek).

15. Uszkodzenia mrozowe i przymrozkowe roślin sadowniczych.

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 każda środa, 11:30 - 12:30, sala IVC
Ireneusz Sosna 24/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Centrum Dydaktyczno-Naukowe
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-9 (2025-04-18)