Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Organizacja i zarządzanie przedsiębiorstwem PRO-SI>ORGWEM
Wykład (WYK) Semestr zimowy 2019/20

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 15
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Zaliczenie
Literatura:

Obowiązkowa:

Griffin R.W., Podstawy zarządzania organizacjami, Warszawa 2009 r.

Jemielniak D., Koźmiński A. K., Latusek-Jurczak, Zasady zarządzania, Warszawa 2014.

Zakrzewska-Bielawska A. (red.), Podstawy zarządzania. Teoria i praktyka, Łódź.

Glinka B. (red.), Nowe kierunki w organizacji i zarządzaniu. Organizacje, konteksty, procesy zarządzania, Warszawa 2016.

Uzupełniająca:

Robins S.P., De Cenzo D.A., Podstawy zarządzania, Warszawa 2002 r.

Kozielski R., Biznes nowych możliwości, Warszawa 2017.

Efekty uczenia się:

Po ukończeniu przedmiotu student

W zakresie wiedzy

Ma wiedzę z podstawowych praw ekonomii i rynku oraz praw rządzących produkcją, wymianą i konsumpcją.

Ma wiedzę z zakresu tworzenia i organizacji gospodarstwa rolnego oraz zna zasady prowadzenia działalności gospodarczej.

Potrafi określić czynniki determinujące funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich.

[RR_P6S_WG05; RR_P6S_WG08; RR_P6S_WK09]

W zakresie umiejętności

Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz je łączyć, interpretować i formułować wnioski.

Jest odpowiedzialny za pracę własną i zespołową, potrafi współpracować w grupie.

Potrafi kierować zespołem przyjmując odpowiedzialność za efekty jego pracy.

Potrafi planować ścieżkę własnego rozwoju zawodowego, rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie.

Potrafi dokonać analizy czynników wpływających na produkcję rolniczą.

Potrafi sformułować i przygotować w formie pisemnej zagadnienia dotyczące zarządzania.

[RR_P6S_UW01; RR_P6S_UO03; RR_P6S_UO04; RR_P6S_UU01; RR_P6S_UW02; RR_P6S_UO01]

W zakresie kompetencji społecznych

Potrafi podejmować działania w celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych oraz ma świadomość samokształcenia i podnoszenia kompetencji zawodowych.

Potrafi wykonać i rozwiązać proste zadania badawcze i projektowe pod kierunkiem opiekuna naukowego.

Potrafi sprecyzować priorytety służące realizacji różnych zadań.

Potrafi myśleć i działać kreatywnie oraz zakładać i prowadzić indywidualne przedsiębiorstwo związane z produkcją rolniczą.

[RR_P6S_KK01; RR_P6S_KK02; RR_P6S_KK03; RR_P6S_KO03]

Metody i kryteria oceniania:

Wiedza

Wykład: pisemne zaliczenie w formie testu. Ćwiczenia: aktywność na zajęciach, praca w grupach, prezentacja zaliczeniowa.

Umiejętności

Ocena zachowania studentów podczas zajęć. Ocena prezentacji zaliczeniowych.

Kompetencje społeczne

Na podstawie obserwacji zachowania się w pracach grupy w której studenci pełnią określone role.

Zakres tematów:

1. Zarządzanie – istota, funkcje i znaczenie.

2. Funkcje zarządzania i sposoby ich spełniania: planowanie, organizowanie motywowanie, kontrolowanie.

3. Podstawowe elementy planowania i podejmowania decyzji.

4. Organizacja jako system – rodzaje, zasoby.

5. Otoczenie organizacji i jego wpływ – analiza otoczenia.

6. Rodzaje i rozwój struktur organizacyjnych – istota, elementy konstrukcyjne.

7. Przywództwo i style kierowania.

8. Zarządzanie zasobami ludzkimi i jego funkcje.

9. Przewodzenie i motywowanie.

10. Komunikacja wewnętrzna i zewnętrzna – istota, proces.

11. Kultura organizacji – pojęcie modele.

12. Nowe koncepcje zarządzania.

13. Społeczna odpowiedzialność w biznesie.

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 każda środa, 8:00 - 9:00, sala IVC
Magdalena Kalisiak-Mędelska 24/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Centrum Dydaktyczno-Naukowe
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-9 (2025-04-18)