Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ochrona własności intelektualnej, BHP i ergonomia PRO-SI>OCHMIA
Wykład (WYK) Semestr zimowy 2019/20

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 15
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Zaliczenie
Literatura:

Obowiązkowa:

1. Rączkowski B. 2009; BHP w praktyce – wydanie XII. ODDK Gdańsk

2. Wykowska M. 1994; Ergonomia, wyd. AGH Kraków.

3. Praca zbiorowa pod red. J. Lewandowskiego 1995; Ergonomia. Materiały do ćwiczeń i pro-jektowania, Wydawnictwo „MARCUS” S.C., Łódź.

4. Bezpieczeństwo Pracy i Ergonomia, CIOP Warszawa 1997.

5. Romanowska – Słomka I., Słomka A. 2003; Zarządzanie ryzykiem zawodowym, Tarbonus, Tarnobrzeg, wyd. III, uzupełnione.

Uzupełniająca:

1. Bridger R. S. Introduction to ergonomics; 3rd edition. CRC Press 2009.

2. Stanton N. i in. Handbook of Human Factors and Ergonomics Methods, CRC Press 2005.

Efekty uczenia się:

Po ukończeniu przedmiotu student

W zakresie wiedzy

Ma wiedzę na temat ergonomii i jej roli w kształtowaniu stanowisk pracy.

Zna rodzaje czynników występujących na stanowiskach pracy i skutki występowania tych czynników.

Zna zasady wykorzystywania cudzej własności intelektualnej.

[RR_P6S_WG10]

W zakresie umiejętności

Potrafi zidentyfikować czynniki szkodliwe i uciążliwe występujące na stanowiskach pracy.

Potrafi zoptymalizować stanowisko pracy z uwzględnieniem wymogów ergonomii i BHP.

[RR_P6S_UW02]

W zakresie kompetencji społecznych

Ma świadomość znaczenia ergonomii w kształtowaniu struktury stanowiska pracy.

Ma świadomość znaczenia warunków pracy dla zdrowia i bezpieczeństwa pracujących ludzi.

Ma świadomość konsekwencji nieprawidłowego wykorzystania cudzej własności intelektualnej.

[RR_P6S_KR01; RR_P6S_KO01]

Metody i kryteria oceniania:

Wiedza

Pisemny sprawdzian wiedzy.

Umiejętności

Pisemny sprawdzian wiedzy.

Kompetencje społeczne

Pisemny sprawdzian wiedzy.

Zakres tematów:

1. Wprowadzenie do ergonomii, podstawowe pojęcia, rys historyczny.

2. Podstawowy układ ergonomiczny. Relacje w układzie człowiek – maszyna – środowisko.

3. Antropometria – geometryczne kształtowanie stanowiska pracy.

4. Obciążenie człowieka pracą. Wydatek energetyczny organizmu ludzkiego.

5. Obciążenie człowieka pracą. Obciążenia statyczne układu mięśniowo – szkieletowego. Pojęcie monotypii.

6. Podstawowe pojęcia dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy. Ogólna charakterystyka czynników środowiska pracy. Zagrożenia związane z przemieszczaniem się ludzi.

7. Czynniki niebezpieczne na stanowiskach pracy: zagrożenia wybuchem i pożarem, ochrona przeciwpożarowa.

8. Czynniki niebezpieczne na stanowiskach pracy: Ochrona przeciw porażeniom prądem elektrycznym. Zagrożenia polami elektromagnetycznymi.

9. Rolnicze środowisko pracy – zagrożenia od czynników mechanicznych.

10. Rolnicze środowisko pracy – zagrożenia od czynników chemicznych i biologicznych.

11. Zagrożenia wypadkowe. Pojęcie wypadku przy pracy. Postępowanie powypadkowe. Profilaktyka i prewencja.

12. Czynniki szkodliwe i uciążliwe: drgania i ich wpływ na organizm ludzki. Minimalizacja skutków drgań na stanowisku pracy.

13. Czynniki szkodliwe i uciążliwe: narażenie na hałas na stanowisku pracy.

14. Mikroklimat. Termiczne i atmosferyczne środowisko pracy.

15. Ochrona własności intelektualnej. Rodzaje i cechy praw autorskich. Sposoby prawidłowego wykorzystania własności intelektualnej.

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 każdy poniedziałek, 17:30 - 18:30, sala IVC
Marek Brennensthul 24/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Centrum Dydaktyczno-Naukowe
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-9 (2025-04-18)