Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Slaughter Animals and Meat Hygiene II MWW-AJ>Slaughter2
Ćwiczenia laboratoryjne (ĆWL) Semestr letni 2018/19

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 10
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Zaliczenie
Zakres tematów:

1. Higiena mięsa.

- podstawa prawna – Rozporządzenie 178/2002

- definicje

- bezpieczeństwo żywności

- łańcuch żywnościowy

2. Postępowanie ze zwierzętami rzeźnymi

- podstawa prawna – Rozporządzenie 853/2004 i 1/2005

- dobrostan zwierząt w czasie skupu, transportu, odpoczynku przedubojowego i uboju.

- badanie przedubojowe,

- higiena uboju zwierząt

3. Badanie poubojowe mięsa wołowego i wieprzowego.

- podstawa prawna – Rozporządzenie 854/2004

- badanie poubojowe mięsa wołowego

- badanie poubojowe mięsa wieprzowego

- badanie poubojowe mięsa końskiego

- badanie poubojowe mięsa małych przeżuwaczy

- badanie poubojowe mięsa drobiowego

4. Trichinoskopia – badanie mięsa w kierunku na włośnie.

- podstawa prawna – Rozporządzenie 2075/2005

- pobieranie próbek mięsa do badania na włośnie

- metoda wytrawiania badania mięsa w kierunku na włośnie

- metoda kompresorowa badania mięsa w kierunku na włośnie

- postępowanie z mięsem

- ocena mięsa

5. Zasady higieny w ubojni zwierząt rzeźnych i zakładzie mięsnym

- higiena osobista w zakładzie mięsnym

- odzież robocza i ochronna pracowników w hali uboju

- mycie i dezynfekcja w zakładzie

- weryfikacja skuteczności mycia i dezynfekcji

- organizacja stanowiska pracy inspektora weterynarii i pracownika ubojowego

- BHP w hali ubojowej

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 każdy wtorek, 8:00 - 9:30, sala H
każdy czwartek, 10:00 - 11:30, sala H
ALEKSANDRA TABIŚ 9/ szczegóły
2 każdy czwartek, 11:45 - 13:15, sala H
ALEKSANDRA TABIŚ 8/16 szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Budynek Weterynarii
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-3 (2024-06-10)